To je to što me zanima!

Rover ipak nije mrtav: Kinezi kažu da im se javio s Mjeseca

Nakon što su u srijedu državni mediji rekli da je Zec od žada prestao raditi, rover se u četvrtak opet javio i prima signal. No, i dalje ima problema s upravljanjem
Vidi originalni članak

Kineski rover Zec od žada koji se nalazi na Mjesecu vratio se među žive, samo dan nakon što su proglasili da je umro zbog kombinacije hladnoće i mehaničkih poteškoća. 

Pei Zhaoyu, iz kineskog lunarnog programa, kaže da je rover aktivan te vjeruju da će ga moći spasiti, prenosi Xinhua. Nakon što su u srijedu državni mediji rekli da je prestao raditi, u četvrtak rover opet pokazuje status u kojem prima signal. 

Rover je prošlog mjeseca zapeo u radu zbog 'abnormalnosti u mehaničkom upravljanju' što je izazvalo brojne reakcije i izraze sućuti na Sina Weibo mreži, kineskoj verziji Twittera. 

Pei Zhaoyu kaže da je rover otišao u stanje mirovanja u abnormalnom stanju te su se u početku brinuli da neće podnijeti ekstremno niske temperature tijekom lunarne noći. Iako pokazuje znakove života, rover još ima problema s upravljanjem. 

Kineski stručnjaci još pokušavaju otkriti uzroke kvara i izraditi plan popravka. Uspije li se oporaviti, to bi bio novi veliki uspjeh u istraživanju svemira, piše CNN. NASA-in rover Opportunity još istražuje Mars, dugo nakon očekivanog trajanja misije. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • anđelčić_1 14.02.2014.

    Sad će kinezi da pošalju onog što je kriv za grešku na Mesec da popravi rover i tiho se udalji iz kadra :-)

  • matej1106 14.02.2014.

    Oni bar imaju nesto,a ne ko mi balkanci... :P

  • salaso 13.02.2014.

    Kinezi zovu Chucka Norrisa: "Chuck.., vraćaj daljinski od zeca........nemoj nas...xxxxx, ...."...

Komentiraj...
Vidi sve komentare