To je to što me zanima!

Rupe na "kraju svijeta": Sibir se urušava, hektar po hektar...

Satelitske snimke poluotoka Jamal u Sibiru otkrile su četiri nove rupe u zemlji. Slične su onima pronađenim 2014. Navodno su nastale zbog klimatskih promjena
Vidi originalni članak

Pronalaske rupa usporedio bih s gljivama. Kad pronađete jednu, u blizini ćete ih naći još. Ovdje ima barem 20-30 takvih otvora, rekao je medijima Vasilij Bogojavlenski, član Ruske akademije znanosti.

Naime, satelitske snimke poluotoka Jamal u Sibiru otkrile su četiri nove rupe u zemlji. Slične su onima pronađenim u srpnju 2014. Znanstvenici pretpostavljaju da su nastale zbog klimatskih promjena. Zbog zagrijavanja tla topi se led u zemlji i oslobađa metan. Zbog pritiska on eksplodira i stvara goleme kratere. Nakon nekog vremena neke od rupa brzo ispuni voda pa postaju jezera. Rusi su otkrili i nekoliko mjesta na kojima bi se tlo moglo također “otvoriti”. To bi moglo ugroziti i vađenje nafte i plina iz te regije.

- Zasad ne znamo što se zapravo događa u tim kraterima i uskoro planiramo novu ekspediciju. Moramo poduzeti neke mjere i upozoriti stanovništvo da se građevine, željeznice i ceste uskoro ne nađu pod zemljom - rekao je zabrinuto Bogojavlenski.

Idi na 24sata

Komentari 177

  • clock 26.02.2015.

    eee da smo slušali Teslu,mogli smo danas bolje živjeti

  • joso44 25.02.2015.

    onako kad se pogleda ta rupa kao da izvanzemljani imaju svoje tu prste umotane .hmm

  • punisher_3 25.02.2015.

    atomsko sklonište haha

Komentiraj...
Vidi sve komentare