To je to što me zanima!

Rusi ubacili virus i ukrali dva milijuna dolara s bankomata

Klasični pljačkaši na Tajvanu su iskoristili nove tehnologije kako bi zarazili sustav bankomata i sa 41 bankomata podigli oko 2,2 milijuna dolara. Vjeruje se da se radi o pljačkašima iz Rusije
Vidi originalni članak

Tajvanski istražitelji sumnjiče dvoje ruskih državljana da su prošlog vikenda pomoću malwarea hakirali sustav bankomata First Banka i sa nekoliko desetaka bankomata podigli 2,2 milijuna dolara. Kako prenosi Reuters, hakeri su aktivirali 41 bankomat kako bi izvukli novac. 

Tijekom svake pljačke brzo su uzeli novac i pojegli, ali su ih snimile nadzorne kamere. Niz banaka koje koriste isti sustav zamrznule su podizanje s bankomata nakon što je otkrivena ova pljačka. Radi se o oko 4 posto bankomata u mreži od 27.200 uređaja. Opljačkane bankomate inače proizvodi njemački Wincor Nixdorf.

I dok se istražuje kako su pljačkaši ukrali novac, ovo je samo jedna u nizu velikih pljački bankomata u Aziji. U svibnju je kriminalna skupina u Japanu u samo tri sata ukrala 13 milijuna dolara iz bankomata. Tajvanske vlasti vjeruju da su pljačkaši u ponedjeljak napustili zemlju, a istražuje se jesu li imali trećeg suradnika. Također, misle kako su pljakaši sustav mogli hakirati daljinski, uz pomoć mobitela ili laptopa ili hakiranjem računala nekog od radnika banke. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • S54B32 13.07.2016.

    Bitno da pise u prvoj recenici klasicni pljaksasi. Cemu to klasicni?

  • ab ovo 13.07.2016.

    ako ne može drukčije, onda pošteno

  • Petty 13.07.2016.

    Njaaaam

Komentiraj...
Vidi sve komentare