To je to što me zanima!

S našim sustavom više nema potrage za parkirnim mjestom

Mladi Splićani razvili su aplikaciju koja traži i čuva parkirna mjesta u gradu. Patent su zaštitili u 189 zemalja. Barijera će koštati, kaže Marko Smoljo, oko 2000 kuna
Vidi originalni članak

Krenuli ste autom u centar grada i već vas užasava pomisao na traženje slobodnog parkirnog mjesta? Rješenje za problem ponudili su mladi Splićani iz tvrtke Amplifico.

Osmislili su sustav “Smart Parking Barrier” koji funkcionira klikom na aplikaciju. Vlasnik parkirališta na sva mjesta ugradi barijere s mehanizmom koje su povezane s aplikacijom. Korisnik na mobitelu vidi ima li slobodnog mjesta te, ako ima, preko aplikacije ga rezervira i plati. Slobodno mjesto čeka, a barijera se automatski spušta kad prepozna mobitel.


- Ideju smo razvijali godinu dana, a revolucionarna je po tome što model rezerviranja slobodnog mjesta preko aplikacije uz fizičku prevenciju još nije nigdje osmišljen. Predali smo prijavu za zaštitu patenta u 189 zemalja. Barijere se mogu postaviti bilo gdje, bez obzira koji model naplate parkinga sad koriste. Nije potreban nikakav infrastrukturni zahvat jer se baterije barijera pune na solarno napajanje – objašnjava nam magistar inženjer Marko Smoljo (25). Osim njega u tvrtki, koju su osnovali odmah nakon završetka studija na FESB-u, rade i magistri inženjeri Dario Boras i Karlo Gašpar, također 25-godišnjaci, te student elektrotehnike Josip Labrović (21).


- Aplikacija nudi da na račun uplatite novca koliko želite i tako plaćate parking - rekao je Smoljo.     

Idi na 24sata

Komentari 23

  • nekiTip_3 28.11.2016.

    kaj buju uhljebi u zgpljačkingu sad radili?

  • Karamazov 27.11.2016.

    sve je to lijepo i krasno, ali mi se cini kao da je dosta toga previse napuhano i hvaljeno bez ikakve osnove... pa patenti u svakoj zemlji se placaju posebno, a za 189zemalja sigurno ide preko milijun, dva kuna (iako mi se cini da ide to i puno vise), a i treba proc dosta vremena kroz taj proces da se prihvatio patent... ugl nek radije ciljaju na manji broj zemalja (s vecim trzistem) pa nek se kasnije sire, a ne ic na sve pa na kraju da im se dogodi da ne uspiju nigdje ili u slucaju neuspjeha da im zapapri cijeli zivot (to je moje misljenje i tako bi ja postupio, ali to ne znaci da bi to i najpamentije i najbolje, mozda ova njihova ideja na kraju ispadne daleko bolja)

  • gender bender 27.11.2016.

    Za ludu patentirao, za misec dana eto u po cijene iz kine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare