To je to što me zanima!

SAD: Na dnu jezera našli olupinu britanskog broda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Pretpostavlja se da je brod potonuo 31. listopada 1780. godine sa 60 britanskih vojnika, posadom od 40 Kanađana i oko 30 američkih zatvorenika
Vidi originalni članak

Američki arheolozi pronašli su u petak na dnu jezera Ontario olupinu ratnog broda koji su Britanci koristili 1780. godine u vrijeme Američke revolucije. Iako je bio u vodi više od 220 godina, brod je dobro očuvan.
- Da nema zebrastih pruga, izgledao bi kao da je potonuo tek prošli tjedan. Tamna, hladna voda savršeno ga je sačuvala jer na toj dubini nema kisika i tvari koje bi dovele do truljenja - rekao je jedan od znanstvenika. Istraživači Jim Kennard i Dan Scoville skenirali su olupinu sa svih strana. No istaknuli su kako je brod još vlasništvo britanske vojske i da ga nemaju namjeru uklanjati iz njegovog "ratnog groba". Također su odbili reći njegovu točnu lokaciju, navodeći samo da je na južnoj strani jezera i da je teško dostupan čak i najiskusnijim roniocima. Pretpostavlja se da je brod potonuo 31. listopada 1780. godine sa 60 britanskih vojnika, posadom od 40 ljudi, uglavnom Kanađana i oko 30 američkih zatvorenika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare