To je to što me zanima!

Savjesni haker: Napast će vas i prisiliti da bolje zaštitite Wi-Fi

Zvuči kao filmska priča, no nepoznati haker upao je u više od 10.000 uređaja, ali ne kako bi nešto ukrao, već da natjera vlasnike Wi-Fi routera da se bolje zaštite
Vidi originalni članak

Haker koji će napasti neki sustav kako bi ga učinio sigurnijim zvuči kao šala ili zaplet nekog filma, no kako se čini upravo jedan takav 'savjesni haker' upada u tisuće nezaštićenih Wi-Fi routera i prisiljava njihove vlasnike da ih kvalitetnije zaštite.

Uz novu lozinku, natjerat će vlasnike i da zatvori nezaštićene komunikacijske kanale. Iako se čini kako je ovaj haker na pravedničkoj misiji, ono što radi je ilegalno. Ovaj malware su otkrili u Symantecu, a dobio je ime "Linux.Wifatch" odnosno "Ifwatch". Širi se brzo i dosad se uvukao u više od 10.000 uređaja, uglavnom Wi-Fi routera. 

- Nismo zamijetili maliciozne aktivnosti. No, u pravnom smislu, ovo je ilegalno. Netko upada u računala bez dozvola vlasnika - rekao je Val Saengphaibul iz Symanteca za CNN

Ifwatch je prvi put otkriven prošle godine, a kako se čini jedina namjena mu je da očisti malware na routeru vlasnika, zatvori potencijalno ranjiv Telnet port, a potom ažurira softver i traži od vlasnika da promijeni lozinku. 

Naravno, još nije poznato je li ovo sasvim benigno. Ifwatch može pratiti što se događa u routeru, a to potom i zabilježiti. 

Iz Symanteca navode i da se autor (ili autori) koda nije posebno trudio da ga skrije, odnosno da osigura da ga drugi ne mogu analizirati.  

Idi na 24sata

Komentari 18

  • 06.10.2015.

    Ja mislim da je to jako koristan malware, kojega bi češće trebalo puštati u javnost da ljudi napokon shvate da su ranjivi čak i kod kuće. A usto vam i obnovo firmware i zaštiti otvorene port-ove. Tko god je ovo dizajnirao očito želi da haker-ima koji ponekad iz zabave ulaze u nezaštićene sisteme oteža život.

  • Almighty 05.10.2015.

    Sram ga bilo, haker jedan bezobrazni. Pa to je kao da je ušao u tuđu kuću, auto....privatni posjed. Eto zašto ja ne koristim Linux, samo me vuče da napravim neko zlo i sebi i drugima. Živio Windows 95 Ultralight Home Edition Without Anything.

  • strsljen2013 05.10.2015.

    Isto tako razne službe, zna se čije, upadaju u računala i osim toga što gledaju što imate pregledavaju vam poštu. Zbog toga se nitko ne buni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare