To je to što me zanima!

Senzacija: Puža s prozirnom kućicom otkrili u Lukinoj jami

Puž s prozirnom kućicom otkriven je na dubini od oko 980 metara, u stjenovitoj komori punoj pijeska s malim potokom. Riječ je o dosad nepoznatoj vrsti puževa
Vidi originalni članak

Najdublja jama u Hrvatskoj krije mnoge tajne, a jedna nedavno otkrivena izazvala je pravu senzaciju u znanstveno-biološkim redovima. Riječ je o dosad nepoznatoj vrsti puža s prozirnom kućicom!

Maleni stanovnik Trojame na Velebitu nazvan je 'zospeum tholussum', piše e!Science News koji ujedno objašnjava da je mekušac neobični minijaturni špiljski puž iz roda plućnjaka koji su s vremenom izgubili vizualnu orijentaciju. Zato ih se smatra eutroglobiontima, odnosno isključivo špiljskim životinjama.

Znanstveni rad o novootkrivenom pužu objavljen je i u časopisu Subterranean Biology gdje je objašnjeno kako su ga pronašli istraživači tijekom ekspedicije u jednom od 20 najdubljih špiljskih sustava na svijetu. Puž s prozirnom kućicom otkriven je na dubini od oko 980 metara, u stjenovitoj komori punoj pijeska s malim potokom.

Sve vrste puževa iz špiljskog roda 'zospeum' obitavaju u muljevitim staništima imaju ograničenu mogućnost kretanja. Smatra se da ih prenose veći sisavci ili voda.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • rimad001 14.09.2013.

    hm,, samo su čekali nas da im virimo po kuči,

  • usstidljiva 13.09.2013.

    Pravi model transparentnosti, mali rvacki spuž. :) Odma ga na celo Vlade!

  • Molo66 12.09.2013.

    A kakve sve ljepote priroda još skriva... ali su ljudi na dobrome putu da to nikad ne otkrijemo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare