To je to što me zanima!

Sigurno i ugodno: Sve više volimo u šoping ići i online

Odjeća, obuća ili elektronika su neke od stvari koje najčešće kupujemo online, a povoljne cijene i popusti nas najviše privlače online kupnji uz činjenicu da sve to možemo napraviti iz vlastite sobe
Vidi originalni članak

Zahvaljujući tehnologiji mijenjaju se i naše navike odlaska u kupovinu, pa danas više ne moramo nužno besciljno lutati kroz police raznih trgovina u šoping centrima, već ćemo s mišem u ruci lako pronaći točno onaj proizvod koji nam treba. Upravo je ta komocija jedan od glavnih pokretača zbog kojih se i odlučujemo na online kupnju. Iz vlastitog naslonjača možemo istražiti sve što trebamo ako ciljano tražimo neki predmet, a pritom možemo izvući i neke druge prednosti i ne moramo razmišljati o radnom vremenu trgovine. Tako ćemo često uz malo surfanja naći i nižu cijenu od one koja je u klasičnoj trgovini, a pritom možemo prilično jednostavno usporediti proizvode u različitim online trgovinama.

Niska cijena i popusti mnogima su još i važniji od udobnosti surfanja u naslonjaču, a istraživanje MasterIndex iz 2015. pokazalo je da čak 81 posto Hrvata povremeno kupuje nešto preko interneta. Najčešće se tu radi o odjeći, obući te elektronici, a činjenica je i da ćemo prije nešto kupiti u stranim internetskim trgovinama nego u domaćim. Radilo se tu o Amazonu, eBayu ili nekim specijaliziranim trgovinama, na njima će nas redovito dočekati ogroman izbor koji će uistinu olakšati pronalazak pravog predmeta.

Pazite na dodatne troškove

Zahvaljujući ulasku u Europsku uniju, zabilježen je i porast internetske kupovine, a sve što smo kupili u nekoj od članica je oslobođeno od carine. Često nam je i sama dostava besplatna ili prilično povoljna, što predstavlja dodatni razlog za online kupnju. Besplatna dostava je česta praksa i kad kupujemo nešto s Dalekog istoka, no ovdje moramo paziti na carinske troškove, kojima su neke trgovine doskočile tako što imaju skladišta u Europskoj uniji iz kojih vam šalju robu. 

Na robu koja vrijedi manje od 22 eura oslobođeni ste plaćanja carine i PDV-a, a za iznose do 150 eura platit ćete samo PDV od 25 posto, dok za iznose veće od toga plaćate porez i carinu.

Ono čemu nemamo pristup dok gledamo mikrovalnu pećnicu ili novi par cipela na polici su komentari i iskustva drugih korisnika, koji mogu preciznije reći kako je njima s tim proizvodom nakon nekog vremena i je li to baš za nas. Mnogima od nas prvo iskustvo s online kupnjom često je bilo na nekoj stranoj trgovini, što je još jedna velika prednost jer su nam na istom ekranu jednako dostupne one kao i svaka druga trgovina u Hrvatskoj. Kao i sa klasičnim trgovinama, ako nešto nije u redu, u pravilu možemo imati opciju povrata proizvoda.

Je li to dovoljno sigurno?

Osim praktičnosti, boljih cijena, neprestane dostupnosti trgovina, uštede vremena i mogućnosti dostave, korisnici kod online kupnje traže sigurnost. Svaka internetska trgovina nosi sigurnosno okruženje – samo potražite certifikate za sigurnost, primjerice SSL certifikat – pa se transakcije sigurno provode uz niz naprednih tehnoloških rješenja koja štite vaše kartice i podatke. Takvo rješenje nudi i MasterCard – MasterCard® SecureCode, osobni kod poznat korisniku kartice i banci, no ne i trgovcima. Na ovaj način korisnici kartica mogu biti sigurni da će svaka njihova transakcija biti zasebno provjerena i odobrena. Kako bi bili sigurni da vaš proizvod stiže, broj za praćenje omogućit će vam da u svakom trenutku znate gdje se na putu do vašeg kućnog praga nalazi mobitel koji ste kupili na rasprodaji u Kini. 

Kako izgleda online plaćanje

  1. Biramo proizvod ili uslugu koju želimo kupiti.
  2. Preusmjerava nas se na stranicu za sigurno plaćanje gdje trebamo unijeti podatke o sebi.
  3. Plaćanje može krenuti nakon što ste dali informacije o kartici, a trgovac vas mora obavijestiti o svim troškovima prije samog plaćanja. Nakon toga ste preusmjereni na stranicu i primate potvrdu  transakciji.
  4. Kako bi plaćanje bilo pouzdano brine se globalno prihvaćeni SSL protokol, a uobičajeno je i da vas kod kartičnog plaćanja preusmjere na stranicu za plaćanje banke gdje možete dati podatke o kartici kroz stranicu koju vodi banka. 

MasterPass je korak naprijed

Naravno, napredne tehnologije mijenjaju i olakšavaju načine na koji plaćamo, a jedno od rješenja za digitalno plaćanje je i MasterPass, koji podrazumijeva digitalni MasterPass novčanik u koji korisnici na siguran način mogu pohraniti detaljne informacije o karticama svih kartičarskih kuća, ali i kartica vjernosti te informacije o dostavi. Kad želimo obaviti kupovinu samo treba odabrati kupovinu MasterPassom, a  njime to može biti jedan klik izravno iz aplikacije kod kuće ili dok smo u pokretu. Na taj način ne moramo za svaku punju unositi podatke o plaćanju i dostavi. Plaćanja na ovaj način zaštićena su višeslojno, a MasterPass se očekuje i u Hrvatskoj.

Idi na 24sata