To je to što me zanima!

Šišmiši ne raskidaju svoja prijateljstva unatoč razlikama

Studija je otkriva više stupnjeve društvene strukture kod divljih šišmiša koji zadržavaju odnosu unatoč razjedinjavanju i sjedinjavanju u nepostojanim skupinama
Vidi originalni članak

Šišmiši mogu ostvariti cjeloživotna prijateljstva baš kao i ljudi, pokazalo je petogodišnje istraživanje na 20.000 letećih sisavaca u Njemačkoj. Jedini sisavci koji mogu letjeti imaju jaku društvenu strukturu poput slonova, dupina i čimpanzi, koji također održavaju trajna prijateljstva. Za održavanje veze među šišmišima nikakvu ulogu nije igrala dob, veličina, reproduktivni status i srodnost.

- Studija otkriva više stupnjeve društvene strukture kod divljih šišmiša koji zadržavaju društvene odnosu unatoč razjedinjavanju i sjedinjavanju u nepostojanim skupinama - kaže voditelj istraživanja Gerald Kerth.

Taj tzv. fenomen "razbijanja-spajanja" primjećen je već kod slonova, dupina i nekih drugih primata, a informacije o dinamici društvenih veza i interakciji između pojedinaca su od velike važnosti za razumijevanje evolucije društvenosti životinja, uključujući i ljude.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare