To je to što me zanima!

Sliku Saturna koja ostavlja bez daha sastavio je Zagrepčanin

NASA je kao fotografiju dana postavila sliku koju je izradio Gordan Ugarković iz Zagreba. On je 36 fotografija Saturna spojio u fantastičan pogled na daleki planet
Vidi originalni članak

Zagrebački programer i astronom amater Gordan Ugarković napravio je jednu od najljepših fotografija Saturna od slika koje NASA-ina letjelica Cassini šalje iz orbite šestog planeta Sunčeva sustava. 

Fotografiju su prenijeli brojni mediji, a NASA ju je postavila na svoju rubriku Fotografija dana. Gordan je sliku Saturna također postavio i u punoj rezoluciji i svakako je se isplati pogledati.

Cassini je 10. listopada gledao prema dolje na Saturn i snimio 36 fotografija, odnosno po 12 s crvenim, zelenim i plavim filterima. Ugarković je uzeo datoteke, obradio ih i spojio u ovu prekrasnu fotografiju. 

Ono što je još zanimljivo na fotografiji je kako se detaljno vidi šesterokutni polarni vrtlog koji je promjera 25.000 kilometara. Na fotografiji se iznimno dobro vide i Saturnovi prsteni i to kao puno pravilnija kružnica. Cassinijeva misija je proučavanje Saturna i njegovih mjeseca tako da je obično u blizini njegova ekvatora, no sada su ga znanstvenici malo preselili te smo zbog toga mogli i dobiti ovakav pogled. 

Na svom Flickr profilu Ugarković često objavljuje fotografije koje je poslala letjelica Cassini i to u boji jer nije bio sretan brzinom kojom ih je objavljivao Cassini tim. 

Letjelica Cassini lansirana je 1997. prema Saturnu i njegovim satelitima, a stigla je sedam godina kasnije. 

NASA otkrila dijelove plastike na Saturnovu mjesecu Titanu

Idi na 24sata

Komentari 12

  • tigric@77 22.10.2013.

    predivna fotografija kao i svemir općenito.....divan trud i puno ljubavi je uloženo u nju :) hvala ti G

  • icvorovic 19.10.2013.

    Kako se volimo kitit perjem mladih sposobnih ljudi koji su bili prisiljeni pobjeći iz ove žabokrečine i koji su svoj osobni uspjeh ostvarili negdje dalje (u Americi). A da su ostali ovdje naplačivali bi kazne za parkiranje ili tako nešto, i hrvatska apsolutno ničim nije zaslužna za njihov uspjeh.

  • ademius73 19.10.2013.

    neznam sto tu ima impresivno? ovo je nastalo u kompjutoru. osim toga nema sjene kako treba ... samo crno ... takvu ti sliku nacrtam u 5 minuta u cinema 4d raytracing programu. koga ova glupost ostavlja bez daha? prava fotografija bi me milion puta vise impresionirala. cao kris ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare