To je to što me zanima!

Smrtonosni asteroid udarit će u Zemlju 2182. godine?

Šansa da se asteroid širok 550 metara sudari sa Zemljom je jedan prema tisuću. Pretpostavlja se da bi tada potpuno istrijebio ljudsku vrstu
Vidi originalni članak

Prije 65 milijuna godina asteroid širok 15 kilometara, 20 puta brži od metka i milijardu puta jači od nuklearne bombe bačene na Hirošimu pogodio je Zemlju. Prouzročio je goleme požare, seriju potresa jačih od 10 stupnjeva prema Richteru, odrone zemlje, divovske tsunamije... No ono što je doista stvorilo paklene uvjete na planetu bilo je globalno zahlađenje, koje je uništilo više od polovice svih životinja, a među njima i tadašnje vladare Zemlje - dinosaure.
Mnogo manji, ali također smrtonosan asteroid mogao bi za 172 godine udariti u naš planet, otkrili su španjolski znanstvenici. Šanse da se asteroid otkriven 1999. godine i širine 560 metara sudari sa Zemljom su jedan prema 1000. Predviđa se da bi prouzročio masovno uništenje, a možda čak i potpuno istrijebio ljudsku vrstu. No dobra je vijest da je otkriven na vrijeme te znanstvenici već sad rade na načinima usmjeravanja njegove putanje od Zemlje. Jedna od “najpopularnijih” metoda bila bi da ga se raznese nuklearnim oružjem, no tada bi eksplodirao u milijune jednako ubojitih komadića. Znatno racionalnija opcija bila bi da flota svemirskih letjelica nosi golema reflektirajuća zrcala koja bi, koristeći Sunčeve zrake, omogućila isparavanje asteroidove površine. Tako bi se oslobodili plinovi koji bi na njemu prouzročili potrese i skrenuli ga s puta prema Zemlji.

Asteroid pokosio milijune stabala
U Sibiru, kraj rijeke Tunguske, očevici su 1908. zabilježili pojavu za koju se pretpostavlja da je bila pad asteroida. Eksplozija je obuhvatila 2000 kvadratnih km i uništila 60 milijuna stabala. Očevici su na nebu vidjeli munjeviti snop jakog svjetla nakon kojeg je uslijedio udar.

Teoriju o apokalipsi 2012. širili i producenti
Prema mitu o završetku kalendaru naroda Maya, smak svijeta zbog udara asteroida i prirodnih katastrofa trebao bi nastupiti već za dvije godine. Tako su barem tvrdili zagovaratelji teorija apokalipse, ali i tvorci filma “2012.” No NASA je odmah opovrgla te kataklizmične navode.

Nije kasno za spas Zemlje
Da su ga otkrili tek nakon 2080. godine, asteroid bi bilo nemoguće odvratiti od Zemlje. Pretpostavlja se da će do 2182. biti razvijena tehnologija koja će to omogućiti.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • magica 01.08.2010.

    unistit ce asteroid, a ne mogu zakrpat rupu u moru iz koje curi nafta..

  • polaris 01.08.2010.

    Živi bili pa vidjeli

  • ludograd 01.08.2010.

    koliko su puta rekli da ce nesto pogodit zemlju mi smo dosad vec umrli mali milijun puta -.-

Komentiraj...
Vidi sve komentare