To je to što me zanima!

Solar Impulse uspješno obavio prvu etapu leta preko SAD-a

Nakon leta od San Francisca do Phoenixa, avion na solarni pogon nastavit će prema Dallasu, St. Louisu i Washingtonu, a cilj je zračna luka JFK u New Yorku
Vidi originalni članak

Solar Impulse, dosad najnapredniji solarni zrakoplov, nakon što je nekoliko sati letio po mraku, sigurno se spustio na aerodrom u Phoenixu u Arizoni i tako uspješno okončao prvu etapu svoga povijesnoga leta s jedne na drugu obalu Sjedinjenih Država. Zrakoplov je poletio iz San Francisca u petak, a glavni cilj ove prve dionice bilo je pokazati da zrakoplov raspolaže tehnologijom koja mu omogućava da leti i po mraku, i to koristeći se isključivo Sunčevom energijom koju je akumulirao tijekom dana.

Zrakoplov će iz Phoenixa poletjeti prema Dallasu, St. Louisu i Washingtonu, a posljednja postaja i krajnji cilj mu je newyorška zračna luka JF Kennedy. Kako zrakoplov postiže brzinu od šezdeset kilometara na sat, za svaku od ovih etapa bit će mu potrebno između 19 i 25 sati leta. Težak je poput automobila i stoga vrlo osjetljiv na loše vremenske uvjete. Njegovi tvorci kažu da solarni zrakoplovi sigurno u bliskoj budućnosti neće zamijeniti zrakoplove na fosilna goriva. Ovim letom željeli su pokazati da ipak postoji potencijal za to.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • IvanDominkovic 06.05.2013.

    dobro, slažem se s tobom. To jest veliko istraživanje no prije će električni automobil zamijeniti postojeće automobile, nego ovakav jedan avion trenutne avione koji lete nebom. Ali i u članku piše kako neće ni u skoroj budućnosti imati širu primjenu.

  • CptNemo 06.05.2013.

    Znate čemu je ovo namjenjeno? Evo ovako, on je namjenjen za let BEZ posade u stvari, koa zamjena za komunikacijske i/ili špijunske satelite, ili kao repetitor za komunikacije. televizija, radio i sve ono ostalo što netko hoće a nema love za satelit. E sad je jedino pitanje bilo jel on može izdražti let na baterije po noći, jer je on namjenjen za let na velikim visinama gdje nije toliko turbulentno.

  • AntonTrdić 06.05.2013.

    i sta kad leti pa mora za pol sata sletit ... nije to usavrseno jos

Komentiraj...
Vidi sve komentare