To je to što me zanima!

Solarni sustav: Ekološki dobivena, isplativa energija

Ako ste razmišljali o štedljivom, modernom i ekološki prihvatljivom grijanju vode i predgrijavanju vode u sustavu grijanja, idealno su rješenje solarni sustavi. Obzirom na velik broj sunčanih dana u Hrvatskoj, zašto ne iskoristiti besplatnu energiju Sunca?
Vidi originalni članak

Solarni sustavi mogu vam uštedjeti do 60% potrebne godišnje energije za pripremu tople vode. U toplijim mjesecima nije potreban niti jedan drugi energent da bi se osigurala dovoljna količina tople vode.

Sunce je najčišći energent – izvor energije koji možemo koristiti. Dobro poznati „crni“ spremnici pitke vode na terasama i dvorištima su jednostavan način akumulacije toplinske energije za zagrijavanje vode za tuširanje. Na sličnom, nešto složenijem principu, funkcioniraju i solarni kolektori koji su srce svakog solarnog sustava.

Država i lokalne samouprave raspisuju natječaje za poticaje pri ugradnji solarnih sustava. Osim što se ostvaruju velike uštede za grijanje i pripremu potrošne tople vode, u interesu je i usklađenost s regulativama EU te obaveza države za smanjenjem emisije CO2 u atmosferu.

Što morate znati pri izboru solarnog sustava? 

Kod odabira solarnog sustava provjerite imate li osnovne uvjete za postavljanje kolektora i ostalih elemenata sustava – spremnika, crpke, akumulatora i sl. Izbor vrste i broja kolektora ovisi o prosječnoj godišnjoj osunčanosti lokacije i srednje temperature zraka, pri čemu vas Vaillant može stručno savjetovati.

 

Pločasti, vakumski ili kolektori za posebne namjene

Kolektori se dijele na pločaste i vakuumske ili cijevne, te kolektore posebne namjene - primjerice zagrijavanje bazenske vode. Montaža kolektora ovisi o krovištu, a idealno je kolektore montirati prema jugu, s nagibom oko 45°. Kolektore je moguće ugraditi u ravnini kosog krova te time u potpunosti zadržati isti izgled krova. Ukoliko je krov blage kosine ili ravan potrebno je predvidjeti okvire s mogućnošću korekcije nagiba.

Akumulatori topline mogu biti spremnici potrošne vode, međuspremnici vode za grijanje,  kombinirani spremnici - međuspremnici s uronjenim spremnikom tople vode ili spremnici posebne namjene. Ovisno o namjeni solarnog sustava potrebno je odabrati ispravan akumulator energije, gdje važnost preporuke Vaillant stručnjaka dodatno dolazi do izražaja.

Broj kolektora ovisi o namjeni solarnog sustava koji se, osim za pripremu potrošne tople vode, može koristiti kao potpora grijanju i/ili za zagrijavanje bazena. Pritom je važno ne pretjerati s količinom kolektora kako bi se sustav zaštitio od eventualnog pregrijavanja (pojava uslijed nedovoljne potrošnje toplinske energije iz akumulatora topline). Neželjeno pregrijavanje može se spriječiti i odabirom adekvatnog „drainback“ solarnog sustava kod kojeg se solarna tekućina slijeva u akumulator topline kada nije potrebno zagrijavanje.

Ako želite saznati više o obnovljivim izvorima energije, pratite Green Living.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • MaxVarga 17.07.2016.

    Ima dva vakuumska kolektora za vodu - po zimi doprinose grijanju (doduse nemam mjerac pa ne znam koliko). Ali oslobodi boze nasih strucnjaka za proracune - prvo vakuumski posebno prilagodeni za sunce ljeti - cemu pobogu - imam kotao 700l i pregriju ga u 3-4 dana sunca. Onda sustav iskljuci solarno, glikol se pregrije i izbaci ga van. Rjesenje je da se penjem na krov i preko ljeta pokrivam jedan kolektor. Kad negdje idem na par dana, moram pokriti oba. Nagib bi trebao biti prilagoden za zimu, ovako i onaku se preefikasni po ljeti. Drugo ti prokleti kotlovi imaju sanitarne vode 80l. Kako da djeci napunim kadu s time?

  • kinez14 16.07.2016.

    Iz osobnog iskustva. Bojler prosjecno trosi 200 kn struje za jednu obitelj. Bojler i kolektori i pumpe i sve ostalo sam platio 15000 kn. Znaci dva kucanstva ustede cca 350 kn struje mjesecno.E sada. Na nuli si za cca 5 godina jer to sljaka ljeti. I ako se sto pokvari nije dobro. Ukratko tko ima centralno gr. kao ja ne isplati se. Skupo je. Bolje bez kolektora i lozi bojlet cim vec lozis.

  • Honda orao 16.07.2016.

    Ugradio prošle godine,preporodio se sa računima za struju

Komentiraj...
Vidi sve komentare