Obavijesti

Tech

Komentari 16

Solarni sustav: Ekološki dobivena, isplativa energija

Solarni sustav: Ekološki dobivena, isplativa energija
4

Ako ste razmišljali o štedljivom, modernom i ekološki prihvatljivom grijanju vode i predgrijavanju vode u sustavu grijanja, idealno su rješenje solarni sustavi. Obzirom na velik broj sunčanih dana u Hrvatskoj, zašto ne iskoristiti besplatnu energiju Sunca?

VIDEO

Solarni sustavi mogu vam uštedjeti do 60% potrebne godišnje energije za pripremu tople vode. U toplijim mjesecima nije potreban niti jedan drugi energent da bi se osigurala dovoljna količina tople vode.

Sunce je najčišći energent – izvor energije koji možemo koristiti. Dobro poznati „crni“ spremnici pitke vode na terasama i dvorištima su jednostavan način akumulacije toplinske energije za zagrijavanje vode za tuširanje. Na sličnom, nešto složenijem principu, funkcioniraju i solarni kolektori koji su srce svakog solarnog sustava.

Država i lokalne samouprave raspisuju natječaje za poticaje pri ugradnji solarnih sustava. Osim što se ostvaruju velike uštede za grijanje i pripremu potrošne tople vode, u interesu je i usklađenost s regulativama EU te obaveza države za smanjenjem emisije CO2 u atmosferu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što morate znati pri izboru solarnog sustava? 

Kod odabira solarnog sustava provjerite imate li osnovne uvjete za postavljanje kolektora i ostalih elemenata sustava – spremnika, crpke, akumulatora i sl. Izbor vrste i broja kolektora ovisi o prosječnoj godišnjoj osunčanosti lokacije i srednje temperature zraka, pri čemu vas Vaillant može stručno savjetovati.

Pločasti kolektori

 

Pločasti, vakumski ili kolektori za posebne namjene

Kolektori se dijele na pločaste i vakuumske ili cijevne, te kolektore posebne namjene - primjerice zagrijavanje bazenske vode. Montaža kolektora ovisi o krovištu, a idealno je kolektore montirati prema jugu, s nagibom oko 45°. Kolektore je moguće ugraditi u ravnini kosog krova te time u potpunosti zadržati isti izgled krova. Ukoliko je krov blage kosine ili ravan potrebno je predvidjeti okvire s mogućnošću korekcije nagiba.

Solarni spremnici tople vode

Akumulatori topline mogu biti spremnici potrošne vode, međuspremnici vode za grijanje,  kombinirani spremnici - međuspremnici s uronjenim spremnikom tople vode ili spremnici posebne namjene. Ovisno o namjeni solarnog sustava potrebno je odabrati ispravan akumulator energije, gdje važnost preporuke Vaillant stručnjaka dodatno dolazi do izražaja.

Drainback solarni sustav

Broj kolektora ovisi o namjeni solarnog sustava koji se, osim za pripremu potrošne tople vode, može koristiti kao potpora grijanju i/ili za zagrijavanje bazena. Pritom je važno ne pretjerati s količinom kolektora kako bi se sustav zaštitio od eventualnog pregrijavanja (pojava uslijed nedovoljne potrošnje toplinske energije iz akumulatora topline). Neželjeno pregrijavanje može se spriječiti i odabirom adekvatnog „drainback“ solarnog sustava kod kojeg se solarna tekućina slijeva u akumulator topline kada nije potrebno zagrijavanje.

Ako želite saznati više o obnovljivim izvorima energije, pratite Green Living.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada