To je to što me zanima!

SpaceX u nedjelju kreće u novi pokušaj stvaranja povijesti

Raketa Falcon 9 nakon slanja satelita u orbitu trebala bi sletjeti na platformu usred Atlantika. To bi moglo otvoriti put drastičnom pojeftinjenju letova u svemir
Vidi originalni članak

SpaceX Elona Muska u nedjelju će u orbitu lansirati klimatski satelit, ali i ponovno pokušati sletjeti raketom Falcon 9 na platformu u moru. 

Klimatski satelit je zajednički projekt NASA-e i američke Agencije za oceane i atmosferu, a raketa će ga u orbitu ponijeti s Floride oko 18.10 sati po lokalnom vremenu. Nakon što se odvoje, raketa će iz orbite krenuti prema maloj platformi koja pluta u Atlantiku. Cilj je da raketa sleti uspravno kako bi je mogli koristiti za sljedeći let. Uspiju li u tome, to bi bilo prvi put te bi otvorilo put prema puno jeftinijim svemirskim letovima.

- Uspije li se učinkovito više puta iskoristiti rakete, poput zrakoplova, trošak dolaska u svemir mogao bi biti i 100 puta jeftiniji - rekao je ranije Musk. 

Njegova kompanija pokušala je i prije mjesec dana sletjeti raketom, no kako su stabilizatorska krilca na raketi ostala bez goriva, raketa je pod kutem od 45 stupnjeva udarila u platformu i razbila se. 

Idi na 24sata

Komentari 179

  • DinoAKA ljubiša 08.02.2015.

    Vi ovakve vijesti "pušite"? Želite reć' da u 40-tak, 50-tak godina ovo je sve što su postigli, netko se šali. A oni NLO-i što letaju vamo-tamo, to je kao meterološka anomalija jelda, imaju oni svašta, ako glavna osoba u Lockheadu kaže "Imamo stvari kakvih se ne bi ni Gorge Lucas posramio.", a vi nama servirate ovakve stvari. Onda smo "mi" ludi, a ne "vi" naivni.

  • lugwig 08.02.2015.

    sta ne bi bilo logičnije da probaju prvo sletjeti na zemlju, a ne platformu na moru pa nakon par uspješnih slijetanja prebacit se na plutajucu platformu? Kad već žele ustedit, koga oni to ....?

  • dinkman 08.02.2015.

    boooooooom!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare