To je to što me zanima!

SpaceX završio prvu privatnu misiju, Dragon je sletio u more

Sljedeća misija za privatnu tvrtku SpaceX bit će u siječnju. Bespilotna letjelica na postaju je odnijela opremu, ali se i vratila s duplo više tereta i znanstvenih uzoraka
Vidi originalni članak

Bespilotna kapsula privatne tvrtke SpaceX sletjela je u nedjelju u Tihi ocean i uspješno završila svoju prvu misiju u kojoj su na Međunarodnu svemirsku postaju dostavili zalihe. 

Kalifornijska kompanija SpaceX jedna je od dvije tvrtke koje je NASA unajmila da na ISS dostavljaju znanstvene instrumente i zalihe, nakon što je lani umirovljen shuttle program. 

Dragon je prvi uspješan test imao u svibnju, a početkom listopada na ISS je krenula prva službena misija. Dragon se u nedjelju vratio sa 759 kilograma opreme i znanstvenih uzoraka. 

Sljedeća opskrbna misija za letjelicu bit će u siječnju, dok će u veljači, ili ožujku, tvrtka Orbital Sciences predstaviti svoju teretnu letjelicu Cygnus. 

Uz ovaj ugovor za prijevoz tereta, SpaceX radi i na nadogradnji kapsule i rakete Falcon 9 kako bi mogli prevoziti astronaute, aprvi test s vlastitim pilotima planiraju za 2015. godinu, piše Reuters.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • milamajkodisam 29.10.2012.

    jel im radi tomato tamo gore

Komentiraj...
Vidi sve komentare