To je to što me zanima!

Spektakularna aurora borealis vidjela se čak i u V. Britaniji

Avioni kompanije Delta letjeli su nešto južnije zbog geomagnetske oluje koja je u utorak i srijedu pogodila Zemlju. Kao posljedica pojavila se velika polarna svjetlost...
Vidi originalni članak

Američka zrakoplovna kompanija Delta morala je preusmjeriti neke letove s polarnog područja nakon što je velika Sunčeva oluja pogodila Zemljinu atmosferu. Na to su se odlučili kako bi izbjegli probleme u komunikaciji te avioni lete nešto južnije.

Kao posljedica zračenja pojavila se velika aurora borealis (polarna svjetlost), koja je bila vidljiva i u Velikoj Britaniji. Strahuje se da bi kao posljedica oluje moglo biti manjih problema u radu satelita i opskrbi strujom u sjevernim područjima.

Sunce je u nedjelju izbacilo baklju koja je krenula u smjeru Zemlje, i dok ona sama nije spektakularna, izbacila je i veliku količinu elektromagnetskog zračenja i čestica koje uzrokuju geomagnetsku oluju. 

Astronom David Whitehouse rekao je za Sky news kako se oluja sada smatra najvećom od 2003. godine, no neće biti većih problema.  

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Mauna Kea 25.01.2012.

    Prekrasno. Da mi je bar to vidjeti uživo, a ne preko novina ili Tv-a...

  • tomodrx 25.01.2012.

    Hvala na ispravku. Obrazac za ispravak članka nalazi se ispod teksta svakog članka. Ulogirajte se i pošaljite ispravak. Hvala.

  • Zdravkec 25.01.2012.

    ah, polarna svjetlost-prekrasno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare