To je to što me zanima!

Srce iz 3D printera spasilo je život bebe stare tek dva tjedna

Liječnici iz SAD-a pokazali su da 3D printanje ima brojne primjene. Isprintali su model srca koje su detaljno proučili prije stvarne operacije i spasili malenu bebu
Vidi originalni članak

Američki liječnici su uz pomoć srca iz 3D printera uspjeli spasiti život novorođenčeta starog tek dva tjedna. Dijete se rodilo sa srčanom manom, a operirali su ga u bolnici u New Yorku još u srpnju.

- Srce ove bebe bilo je puno rupa, što nije neobično kod ovakvih slučajeva, no srčane komore bile su neobičnih formacija, odnosno slične labirintu - rekao je kardio-kirurg Emile Bacha za CT Post. 

Bacha i njegov tim potom su podatke s magnetske rezonance poslali na 3D printer kako bi izradili 3D model srca. To im je omogućilo da detaljno analiziraju srce i uoče neke nepravilnosti prije operacije na stvarnom srcu.

Matthew's Hearts of Hope

- U prošlosti smo morali zaustaviti srce, pogledati unutra i potom odlučiti što ćemo napraviti - rekao je kirurg. Dodaje da im ova tehnika služi kao navigacijska karta koja ih vodi kroz operaciju. Uz model srca koji su mogli gledati, cijela je operacija bila lakša. Kirurški tim uspio je popraviti djetetovo srce samo jednom operacijom. 

Humanitarna organizacija Matthew’s Hearts of Hope je financirala postupak 

Idi na 24sata

Komentari 42

  • miko2312 27.10.2014.

    sad kad počnu printat i nuklearne glave i ko zna kakva oružja

  • 08.10.2014.

    Svaka čast tehnologiji. Bravo! :)

  • rasplodni_bicina 07.10.2014.

    Nekad u zivotu i nekakve glupe stvari mogu spasit zivot,kao u ovom slucaju 3D printer...sad vise necu mislit da su to gluposti

Komentiraj...
Vidi sve komentare