To je to što me zanima!

Stigao Raspberry Pi 2 - snažni PC s Windowsima za 300 kuna

Raspberry Pi 2 šest je puta brži od B+ jer, umjesto dosadašnjeg jednojezgrenog, donosi četverojezgreni procesor jačine 800 u odnosu na prijašnjih 700 MHz
Vidi originalni članak
Raspberry PI

Stigao je novi model jeftinog računala Raspberry Pi koji donosi brži procesor i znatno više memorije za istu cijenu. Raspberry Pi 2 šest je puta brži od prethodne verzije B+ jer, umjesto dosadašnjeg jednojezgrenog, donosi četverojezgreni procesor jačine 800 u odnosu na prijašnjih 700 MHz. 

"Dvojka" ima i duplo više radne memorije (1 GB), a kao i dosad, za korištenje ovog mini računala korisnik mora imati tipkovnicu, micro SD karticu s kopijom operativnog sustava Linux te TV prijamnik ili monitor. Potrebno je dodati i napajanje za što vam može poslužiti punjač za mobitel.

No, čini se da nova verzija neće podržavati samo Linux jer, kako piše The Verge, Microsoft planira razviti verziju Windowsa 10 za Raspberry. Još nije poznato kako će oni izgledati i što će sve sadržavati, ali već sada možemo reći da ćete za manje od 300 kuna do kraja godine moći dobiti kompaktno računalo s besplatnim Windowsima. 

Raspberry Pi zapravo je matična ploča malih dimenzija čija se cijena kreće oko 300 kuna. Uz sve ranije navedene dodatke može funkcionirati kao računalo ili multimedijalni centar zbog čega je ovaj projekt naišao na dobar odjek u školama, ali i među entuzijastima diljem svijeta.

No, Raspberry Pi nije jedini jer je nedavno britanska kompanja Imagination izdala svoju verziju mini računala zvanu Arduino. Među rivalima našli su se još i Intel Galileo, Gizmo 2, BeagleBone Black i Hummingboard. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Cooleech 03.02.2015.

    Nije 800 MHz nego 900 MHz. Novinar je na dva mjesta napisao krivi takt. Enivej, RasPi 2 je zakon! Fala ti Bože da nisam uzeo prvu verziju, ovu bih mogao! :) Arch Linux + Xfce ili MATE, na gigi RAM-a i uz 4 jezgre trebao bi jako dobro radit. K vragu, ma i KDE bi na gigi pristojno radio. :)

  • 02.02.2015.

    "Jačina" se ne mjeri u MHz i nije 800 nego 900 MHz, isto kao što se za auto ne kaže da je jačine 1.6 litara... Na cijenu od oko 300 kn treba dodati poštarinu ako se naručuje izvana ili porez i maržu ako se kupuje kod nas tako da je cijena oko 400kn (toliko sam ga baš danas platio sa dostavom). Raspberry Pi nije PC, to je računalo sa ARM procesorom, a i Windowsi kada budu na njemu to ne znači da će moći pokretati programe kao i PC. Već je bilo tableta sa ARM procesorom i Windowsima, no to su bili Windows RT. Jedino sučelje je bilo Metro, nije bilo desktopa, taskbara ili start tipke. I naravno, nije se moglo instalirati programe koje koristimo na PC-u jer je to drugačija arhitektura. Tako nešto će biti i za raspberry, to neće "snažan PC s Windowsima", to će biti računalo koje će vrtiti kernel windowsa za ARM arhitekturu i možda će biti neko sučelje, ali primarna namjena toga, sudeći po WindowsForDevices.com stranici, je programiranje softvera za Internet of Things uređaje. Sa te strane Microsoft želi olakšati stvari i tako omogućiti ljudima da programiraju u njihovom .net okružju i za raspberry. I isto tako, "Arduino" nije novo računalo nego naziv za čitavu seriju raznih razvojih okruženja za Atmega mikrokontrolere koji su prisutni na tržištu već niz godina. Pa tako imaju i nekoliko koji imaju ARM procesore, npr. Arduino Due, Arduino Zero... Začetnik Arduino projekta je Massimo Banzi i prva tvornica Arduino pločica je bila u Italiji. Raspberry Pi je napravljen u Britaniji, tj. Ujedinjenom Kraljevstvu. Google nije čuo za britansku tvrtku Imagination koja proizvodi Arduino. Najbliže tome što sam našao je projekt UDOO koji se temelji na Arduinu Due, no isto potiče iz Italije.

  • johnny001122 02.02.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

Komentiraj...
Vidi sve komentare