To je to što me zanima!

Stiže nam pomrčina Mjeseca i bit će najdulja u ovom stoljeću

Čak 103 minute trajat će pomrčina punog Mjeseca koji će biti 'krvav' na noćnom nebu. Najbolje će se vidjeti iz dijelova Afrike i jugozapada Azije te Indije
Vidi originalni članak

Zaljubljenici u nebeske fenomene 27. srpnja imat će priliku vidjeti najdulju potpunu pomrčinu Mjeseca ovog stoljeća. Sljedeća koja će nadmašiti ovu po trajanju stiže tek 2123. godine, navodi NASA. 

Potpuna pomrčina Mjeseca javlja se kad se poravnaju Sunce, Zemlja i Mjesec koji zbog sjene našeg planeta ima crvenkasto-narančasti sjaj. Upravo zbog toga takve pomrčine često se punom Mjesecu pripisuje i naziv krvavi. 

Razlog za takve različite nijanse crvenkastog sjaja su atmosferske prilike na Zemlji koje utječu na prolazak svjetlosti, pa količina prašine, vlage, oblaka ili čak i vulkanske prašine može utjecati na boju Mjeseca. 

Ova porčina trajat će sat i 43 minute, no najbolje će biti  vidljiva iz dijelova Afrike, Bliskog istoka i Azije, dok će iz naših krajeva biti vidljiva za izlaska Mjeseca. U siječnju nam dolazi nova pomrčina koja će se odlično vidjeti i iz Europe. 

Inače, da u trenutku pomrčine Mjeseca stojimo na površini našeg satelita, nju bi vidjeli kao prsten oko Zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 317

  • 13.07.2018.

    Čuj ovoga OfTruta@ ne postoji van allenov pojas ?! Daj bogati svaki idiot će na Vikipediju prije nego to napiše, čisto da se ne osramoti .

  • 12.07.2018.

    zanimljivo će biti vidjeti "krvavi" mjesec i pomrčinu ... nema noći da ne pogledam zvijezde i mijese ..

  • mali zeleni prigorec 12.07.2018.

    U nedelju će francuzima bit pomorčina.

Komentiraj...
Vidi sve komentare