To je to što me zanima!

Što nas sve čeka? "Paukovu mrežu" radit će dudov svilac

Znanstvenicima je problem u proizvodnji većih količina paukove svile predstavljala teritorijalnost i kanibalizam među paucima. Sada su modificirali dudove svilce...
Vidi originalni članak

Znanstvenici u Wyomingu genetski su izmijenili dudove svilce kako bi proizvodili umjetnu paukovu svilu. Vjeruje se kako će ovo dovesti do razvoja čvršćih tkanina, zavoja za žrtve opeklina i neprobojnih prsluka. Ovakvi GM svilci proizvode niti u kojima su proteini paukove svile koje su elastičnije i mogu se više produžiti. 

Znanstvenicima je problem u proizvodnji niti predstavljala teritorijalnost i kanibalizam među paucima, piše Daily Mail. Istraživači su se dosad mučili s proizvodnjom proteina iz paukove svile u bakterijama, gljivicama ili stanicama sisavaca i insekata. Novom tehnikom uspjeli su napraviti puno čvršća vlakna, koja će moći proizvoditi u većoj količini i koristiti ih u kirurgiji koja zahtijeva male šavove poput kozmetičke kirurgije ili neurokirurgije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • AnteG 09.01.2012.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • 03.01.2012.

    dajte više skrižajte stonogu sa svinjom i riješili ste problem gladi u svjetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare