To je to što me zanima!

NASA: Ispod ledene površine Europe mogao bi biti ocean

Snimljene fotografije su u ultraljubičastom dijelu spektra što je na granici mogućnosti teleskopa Hubble pa će ove navode morati još dodatno potvrditi
Vidi originalni članak

NASA je objavila kako snimke teleskopa Hubble potvrđuju da bi na Jupiterovu mjesecu Europi ispod kilometrima debele ledene površine mogao postojati golemi ocean koji bi mogao imati uvjete povoljne za život.

Istraživanja, provedena 2014., pokazala su da na Europi vrlo vjerojatno u atmosferu izbijaju golemi vodoskoci koji su potvrda postojanja oceana ispod ledene površine, rekao je William Sparks, astronom na Space Telescope Science Institutu Baltimore. Objasnio je da su snimke napravljene u ultraljubičastom dijelu spektra što je na granici mogućnosti Hubblea i što znači da će ih ipak još trebati potvrditi. 

NASA je najavila kako će u ponedjeljak popodne otkriti nove iznenađujuće dokaze o aktivnosti na Jupiterovu mjesecu Europi, a ta objava odmah je potaknula i golema nagađanja oko toga, pa su neki počeli spekulirati i da se radi o izvanzemaljcima.

No, NASA je smirila pretjerivanje na društvenim mrežama upozorenjem da se ipak ne radi o izvanzemaljcima, ali nisu otkrili previše detalja.

U najavi konferencije na kojoj će govoriti o Europi otkrili su tek da se radi o novim otkrićima iz snimki teleskopa Hubble iz kojih su otkrili iznenađujuće dokaze o aktivnosti koja bi mogla biti povezana s oceanom ispod površine Europe. 

 

Idi na 24sata

Komentari 108

  • cassini 27.09.2016.

    majke ti..tek sad ova vijest??? pa to se zna još iz 90tih godina i letjelice Cassini

  • nerminius 27.09.2016.

    Pazi kakav senzacionalni naslov...... Već 30 godina pouzdano se zna da ispod debelog sloja leda na površini Europe postoji ocean. Do prije 10 - tak godina nije se znalo je li to amonijačni, metanski, etanski ili čak možda vodeni ocean. Ispalo je da je vrlo vjerojatno vodeni, a voda je u tekućem stanju zbog golemog pritiska i zbog geotermalne energije iz unutrašnjosti jezgre Europe. I sad se našao pravi pa dao senzacionalistički naslov kao da je netko upravo otkrio Ameriku, a tema je već toliko puta ispričana i izanalizirana da to više nije ni za čitati. Predstoji jedino ekspedicija (robotska sonda) koja bi potvrdila 100% ono što je na druge načine već vrlo izvjesno. Druga je priča život; voda - H2O, je potpuno anorganski materijal i ako nema drugih preduvjeta za nastanak života, uzalud vam trud svirači, možete samo sanjati neki SF film.

  • sansun 26.09.2016.

    Lazovi jedno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare