To je to što me zanima!

Stroga nova pravila: Na maturi samo posebne kemijske olovke

Prvi ispiti ovogodišnje državne mature polažu se 3. lipnja, a zbog ranijih prijevara Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje pooštrava mjere opreza
Vidi originalni članak

Na ispitu matematike u jednoj zagrebačkoj gimnaziji učenica je imala olovku s kamericom i slušalice.

Jedan je to od slučajeva prijevara na lanjskim državnim maturama. Zbog toga su u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje ove godine povećali mjere opreza na samim ispitima.

Učenici neće moći koristiti svoje kemijske olovke.

- Sigurnost na maturi izuzetno nam je važna i zato smo kao jedan od načina sprečavanja sličnih slučajeva zlouporabe donijeli odluku da se na ispitima ove godine koriste kemijske olovke koje je nabavio Centar - potvrdila je za Slobodnu Dalmaciju Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Pravila polaganja pooštrena su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako će učenicima kod kojih otkriju nedopuštena pomagala poništiti sve ispite koje su na tom roku polagali, a ponovno će na državnu maturu moći izaći tek za dvije godine.

- Postoji nulta tolerancija prema bilo kakvom varanju u sustavu, pa tako posebno i na državnoj maturi - rekla je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Kako je najavila, na državnoj maturi zabranit će se i korištenje elektronskih i elektroničkih sredstava te uređaja koji bi “mogli pomoći pri varanju”.

Za tjedan dana, u ponedjeljak, 3. lipnja, počinju prvi ispiti ovogodišnje državne mature, a završavaju u petak, 28. lipnja.

Sveučilišta u Splitu i Zagrebu povećala su upisne kvote, dok su Sveučilišta u Rijeci i Osijeku broj upisnih mjesta smanjila.

Prema podacima koje je NCVOO ustupio portalu srednja.hr, učenici su prijavili 127.690 ispita. Najviše, njih 21.697, prijavljeno je za višu razinu Hrvatskog jezika, a B razinu 9805 ispita. Među najtraženijim izbornim predmetima su i ove godine fizika i biologija, iako je na kraju svaki predmet više od 700 učenika i odjavilo. Podaci pokazuju kako je ove godine povećan i interes za politiku i gospodarstvo, psihologiju i kemiju.

Podsjetimo, ove godine će se na ispitu iz hrvatskog posebno ocjenjivati ispit iz znanja te esej. Za prolazak je potrebno imati pozitivnu ocjenu iz oba predmeta.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 30.05.2019.

    Koja glupost.Pisanje eseja na ispitu.

  • jabuka5 29.05.2019.

    najgore je što je u školi prisutan strah , uvijek možeš dobiti 1 , bilo bi dobro da se nešto napravi , da su ispiti 2 puta u polgodištu , pa neka se za to pripremaju i u osnovnoj i srednjoj , onda nebi bilo straha , jadnoj djeci ,,,,,pa tako se radi i na faxovima , ....ne znam ali žao mi je djece , jako

  • jabuka5 29.05.2019.

    jadna djeca , samo to bi rekla , koja nadmudrivanja po djeci , jadnici ....mi nismo imali te mature i svi završili škole i radili i mirovine zaradili , a sad , nevjerojatno , koje muke na djecu , nije čudo što očelave i prolupaju dok sve završe ,ugledajte se na zapad , u Kanadi je škola , pjesma , tablicu množenja uće u 7 razredu , i s djecom sa puno ljubavi rade , nikad roditeljski , nikad informacije , oni kažu , , mi brinemo o školi a vi kod kuće , nema domačih zadaća , torbe su samo u školi ,,,a vidi naših , dijete od 10 kg nosi torbu od 5 kg pomozi nam Bože .

Komentiraj...
Vidi sve komentare