To je to što me zanima!

Student izumio gel koji u par sekundi zaustavlja krvarenje

Veti-Gel se prelije preko rane koja obilno krvari i u par sekundi se stvrdne te zaustavlja krvarenje. Sličan gel mogli smo vidjeti i u video igri Mass Effect serijala
Vidi originalni članak

Joe Landolina, student sveučilišta u New Yorku, izumio je gel koji može zaustaviti krvarenje u par sekundi na način sličan onom iz igre Mass Effect, ali i iz SF filmova. Landolina studira kemiju i biomedicinski inženjering, a za NY Post kaže da je sve krenulo prilično jednostavno.

- Nema načina na koji se brzo može zaustaviti krvarenje, osim pritiska i držanja gaze na rani. Pomislio sam da bi bilo dobro ranu preliti gelom koji se može stvrdnuti i zatvoriti krvarenje - rekao je.

Proučavao je polimere za izradu prototipa, koji je testirao na štakorima, a kasnije i na svježem komadu svinjetine. Veti-Gel se prvo čak i zvao Medi-Gel, kao u igri, ali sasvim slučajno. Koristi polimere na biljnoj bazi koji se stvrdnu čim dođu u kontakt s ranom, a mladić objašnjava kako se gel spaja s postojećim polimerima u koži i kao da kaže našem tijelu da prestane krvariti. 

Nakon što je 2011. dobio nagradu za izum, otvorio je tvrtku kako bi dalje razvijao izum, a u sljedećoj fazi testirat će ga na svinjama, ovcama i drugim životinjama, pod nadzorom kardiovaskularnog kirurga. Prvo će ga i lansirati na veterinarsko tržište. Za izum je navodno zainteresirana i vojska, koja bi vjerojatno htjela ovakav gel na bojištu, piše Huffington Post.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • WOMANIZER 25.03.2013.

    eto sdad će ga video igra tužiti! :P

  • 25.03.2013.

    moment ljepilo

  • dobra_ameba 25.03.2013.

    izumio je toplu vodu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare