To je to što me zanima!

Stvoreni DNA roboti koji se u tijelu kreću bez pomoći izvana

Svaki DNA ima svoju vlastitu svrhu, a ključ novog DNA robota je ukosnica - molekula programirana s uputama za robota. Ona služi kao kemijski izvor goriva
Vidi originalni članak

Maleni roboti napravljeni od DNA mogli bi utrti put za mini strojeve koji će se kretati ljudskim tijelom, obavljati operacije i dostavljati lijekove, otkrilo je istraživanje na Sveučilištu Oxford. Iako su roboti na bazi DNA napravljeni već prije, ovi najnoviji su prvi koje su znanstvenici uspješno programirali da slijede upute gdje da se postave. Jednom sastavljeni robot može poduzeti više koraka bez pomoći izvana, tvrdi voditelj istraživanja Andrew Turberfield. Mnogi od nas robote zamišljaju kao čovjekolike strojeve s metalnim pokretnim dijelova, a DNA roboti funkcioniraju slično, ali na molekularnoj razini, s kemijskim motorima i senzorima.

Svaki DNA ima svoju vlastitu svrhu, a ključ novog DNA robota je takozvana goriva ukosnica - molekula programirana s uputama za robota. Ukosnica služi kao kemijski izvor goriva, a programirana je tako da na raskrižju odabire hoće li skrenuti lijevo ili desno.

Ipak prije nego dosegne svoj puni potencijal, DNA roboti će morati prevladati nekoliko izazova. To prije svega uključuje kako kombinirati različite elemente utemeljena a DNA - računala, strukture i mehanizme u jedan stroj. Također će se morati unaprijediti kontrola interakcije DNA s drugim kemikalijama i materijalima.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Bare992 27.03.2011.

    ma...samo čekam da napišu artikl o tome kako su nekoga ubili ti mali "nanoboti" zato što nisu skrenuli ni lijevo, ni desno, nego ošli ravno kroz njega xD

  • bozic toni 23.03.2011.

    Ljudski organizam je najveće savršenstvo u svemiru REKAO JE (Michael Rimarchuk ) treba ga i tako tretirati a ne KAKO RADI FARMACEUITSKA MAFIJA, namjerno ga tretira bolesnim da bi mogli prodati SPASONOSNE OTROVE IZ NJIHOVE KUHINJE. BOLEST NE POSTOJI LIJEK NE POSTOJI KOJI ONI PRODAJU, jer da je lijek nebi smio imati nuspojave, tako jednostavno zar ne.

  • deny_os 19.03.2011.

    Nažalost ovakve stvari kada krenu u primjenu dostupne su samo bogatašima koji ih mogu platiti. Sirotinju sigurno neće lječiti DNA roboti. Bar ne dugo vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare