To je to što me zanima!

Sunce prijeti: Solarne oluje mogle bi 'spržiti' satelite?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Aktivnosti Sunca su stalne, ali uglavnom nisu opasne. U travnju su predvidjeli solarne oluje za 7. i 8. lipnja. Znanstvenici traže načine za obranu
Vidi originalni članak

Solarne oluje na Suncu snažno utječu na čitav Sunčev sustav, no od lipnja se očekuje njihova pojačana aktivnost koja bi mogla 'spržiti' dragocjene satelite u Zemljinoj orbiti. Stručnjaci za 'svemirsko vrijeme' upozoravaju da je Sunce trenutno u mirovanju te da će se uskoro 'probuditi' što bi moglo biti kobno za ljudsku tehnologiju. Solarne oluje obično nisu opasne za ljude. Ipak, snažna eksplozija energije sa Sunca mogla bi uzrokovati štetu na satelitima i elektroničkim uređajima u vrijednosti preko 2 trilijuna dolara pa čak i srušiti zrakoplove. Nalet energije sa Sunca mogao bi preopteretiti tisuće satelita koji su u Zemljinoj orbiti i olakšavaju nam komunikaciju. Zadnje zabilježene solarne oluje bile su u travnju, no Zemlja toga puta nije bila na putu energiji koja je izvirala iz Sunca.  Nove su predvidjeli za početak lipnja. Solarne aktivnosti mogle bi jačati te su se zato znastvenici okupili u Washingtonu te raspravljaju o mogućim načinima obrane.
- Mislim da ćemo osim vremenske prognoze na Zemlji, uskoro svakog dana pratiti i onu u svemiru - rekao je Richard Ficher, šef NASA-inog odjela za heliofiziku.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • nemam pojma 10.06.2010.

    a koji je misec sada?

  • silent hill 10.06.2010.

    Ionako ne letim avionom..

  • vader 10.06.2010.

    tipično stvaranje panike unaprijed. svuda piše moglo bi se i onda se na kraju ne desi ništa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare