To je to što me zanima!

Šveđane porezom potiču da ne bacaju već da popravljaju stvari

Šveđani žele poticati građane da popravljaju stvari, umjesto da ih bacaju, a sve kako bi proizvodili manje otpada s kojim se jako dobro nose raznim projektima obrade i recikliranja
Vidi originalni članak

Svojom praksom prema otpadu Šveđani mogu biti primjer ostalima. Dok proizvedu nešto manje otpada od prosjeka EU (oko 461 kg po osobi godišnje), na odlagalištima završi tek 1 posto otpada. Za to su u velikoj mjeri zaslužne i spalionice koje otpad pretvaraju u energiju. Imaju ih nekoliko desetaka.

Kako je razdvajanje otpada i recikliranje proces koji kreće od samog domaćinstva, za program spalionica koje ga pretvaraju u energiju ostaje relativno malo. Stoga Šveđani uvoze smeće iz Velike Britanije, Italije, Norveške i Irske. 

No, Šveđani rade i na planovima kako bi proizveli još manje otpada i smanjili štetne utjecaje na okoliš. Ranije su već najavili da žele od 2017. nižim porezima poticati građane da servisiraju popravke bicikala, odjeće i obuće, a na taj način pomoći i industriji. Umjesto 25 posto tako bi plaćali samo 12 posto poreza na te usluge. Isto tako bi za popravak kućanskih uređaja mogli tražiti i povrat poreza. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • capo 21.11.2016.

    Dosta stvari se još uvijek isplati popraviti, ali ne u servisu. Popravio sam do sada hrpu stvari koje su trebale završiti na otpadu, jer se kao nije isplatio popravak. Cijena popravka je bila svega par kuna.

  • Alijen 20.11.2016.

    Isplati se popravljati samo stvari koje ne napreduju tehnološki. Uzalud bi bilo da sam prije 15 godina kupio najkvalitetniju televiziju kada niti je LCD (da ne kažem oled) niti je 4k niti ima HDR.

  • nikluk20 20.11.2016.

    kad kupiš kvalitetno onda se to isplati popraviti...ali industrija je prije bila takva a danas čipiraju stvari da riknu nakon dve godine....friteza na zrak.....već dvije kupio i u isto vrijeme riknu.....nema šanse više...

Komentiraj...
Vidi sve komentare