Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Šveđane porezom potiču da ne bacaju već da popravljaju stvari

Šveđani žele poticati građane da popravljaju stvari, umjesto da ih bacaju, a sve kako bi proizvodili manje otpada s kojim se jako dobro nose raznim projektima obrade i recikliranja

Foto: Pixabay
14 komentara

Svojom praksom prema otpadu Šveđani mogu biti primjer ostalima. Dok proizvedu nešto manje otpada od prosjeka EU (oko 461 kg po osobi godišnje), na odlagalištima završi tek 1 posto otpada. Za to su u velikoj mjeri zaslužne i spalionice koje otpad pretvaraju u energiju. Imaju ih nekoliko desetaka.

Kako je razdvajanje otpada i recikliranje proces koji kreće od samog domaćinstva, za program spalionica koje ga pretvaraju u energiju ostaje relativno malo. Stoga Šveđani uvoze smeće iz Velike Britanije, Italije, Norveške i Irske. 

No, Šveđani rade i na planovima kako bi proizveli još manje otpada i smanjili štetne utjecaje na okoliš. Ranije su već najavili da žele od 2017. nižim porezima poticati građane da servisiraju popravke bicikala, odjeće i obuće, a na taj način pomoći i industriji. Umjesto 25 posto tako bi plaćali samo 12 posto poreza na te usluge. Isto tako bi za popravak kućanskih uređaja mogli tražiti i povrat poreza. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message