Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Šveđane porezom potiču da ne bacaju već da popravljaju stvari

Šveđani žele poticati građane da popravljaju stvari, umjesto da ih bacaju, a sve kako bi proizvodili manje otpada s kojim se jako dobro nose raznim projektima obrade i recikliranja

Foto: Pixabay
14 komentara

Svojom praksom prema otpadu Šveđani mogu biti primjer ostalima. Dok proizvedu nešto manje otpada od prosjeka EU (oko 461 kg po osobi godišnje), na odlagalištima završi tek 1 posto otpada. Za to su u velikoj mjeri zaslužne i spalionice koje otpad pretvaraju u energiju. Imaju ih nekoliko desetaka.

Kako je razdvajanje otpada i recikliranje proces koji kreće od samog domaćinstva, za program spalionica koje ga pretvaraju u energiju ostaje relativno malo. Stoga Šveđani uvoze smeće iz Velike Britanije, Italije, Norveške i Irske. 

No, Šveđani rade i na planovima kako bi proizveli još manje otpada i smanjili štetne utjecaje na okoliš. Ranije su već najavili da žele od 2017. nižim porezima poticati građane da servisiraju popravke bicikala, odjeće i obuće, a na taj način pomoći i industriji. Umjesto 25 posto tako bi plaćali samo 12 posto poreza na te usluge. Isto tako bi za popravak kućanskih uređaja mogli tražiti i povrat poreza. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message