To je to što me zanima!

Sve oči bit će uperene u nebo: Kako gledati pomrčinu Sunca?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Iznad Hrvatske će se u petak vidjeti djelomična pomrčina , dok ćemo na sljedeću potpunu morati čekati do 2081. godine. U svakom slučaju pazite na vlastite oči
Vidi originalni članak

Potpuna pomrčina Sunca u petak najbolje će se vidjeti iznad najsjevernijih krajeva Europe i to kod otočja Svalbard i Farskih otoka, dok će iznad naših krajeva biti vidljiva djelomična pomrčina. Ali i u njoj će moći sigurno uživati građani na brojnim lokacijama. Astronomska društva organiziraju praćenje pomrčine, pa će tako AD Beskraj na Trgu maršala Tita u Zagrebu organizirati gledanje pomrčine, a Splićani će u njoj moći uživati sa zvjezdarnice Zvjezdanog sela Mosor. Sve ostale lokacije možete vidjeti na stranici Hrvatskog astronomskog saveza.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako nećete moći pomrčinu pratiti uživo, prijenos možete pratiti i online, a jedna od stranica je slooh.com.

Sljedeća djelomična pomrčina koju ćemo moći vidjeti iznad Europe bit će 2022. godine, dok ćemo morati čekati čak do 2081. godine kako bi iznad Hrvatske vidjeli potpunu pomrčinu Sunca.

Time and Date

Kako sigurno pratiti pomrčinu?

U svakom slučaju, ono što ne smijete raditi je gledati direktno u Sunce jer možete oštetiti mrežnicu. Sunčane naočale također nisu dovoljna zaštita. Naočale za gledanje pomrčine opremljene su filtrima kako bi sigurno vidjeli prolazak Mjeseca ispred Sunca. No, ako ih nećete naći u nekoj od trgovina, u krajnjoj liniji vam može poslužiti i maska za zavarivanje, ali s oznakom DIN 13, što znači razinu zaštite. Često se spominje i začađeno staklo, no to nije preporučljivo jer se debljina tog sloja ne može kontrolirati i lako se skida.
Slično možete napraviti i dalekozorom, tako da deblji kraj okrenete prema Suncu, a tanji na papir na kojem bi trebali vidjeti prolazak Mjeseca ispred Sunca. Nikako ne gledajte u Sunce kroz dalekozor. Čak i ako koristite naočale s filtrima, prema Suncu gledajte samo nekoliko sekundi i nakon toga odmorite oči. Pomrčina će trajati dovoljno dugo da stignete uživati u njoj.

Izradite sustav projekcije uz pomoć papira ili kartona. Na jednom papiru pribadačom probušite sitnu rupu i držite ga iznad drugog na dovoljnoj udaljenosti. Na njemu bi trebali vidjeti zrcalnu sliku Sunca koja prolazi kroz rupu. Istu sliku možete projicirati i na neku drugu površinu poput zida. Slične sustave projekcije sunčeve svjetlosti možete izraditi na razne načine, a jedan je i uz pomoć metalnog cjedila. Njegove sitne rupice također bi trebale moći poslužiti kao i papir.


Idi na 24sata

Komentari 32

  • Iveki13 20.03.2015.

    Pomrčina u Hrvatskoj traje godinama,tako da ova nije ništa spram naše,koja će po svoj prilici trajati još dugo...

  • škver 20.03.2015.

    u 3. maju mogu gledat prazni novcanik. duznici platite svoje dugove a bridosplit, njihov brat najveci duznik. kamo gre ova hrvatska. u pomrcinu.

  • Aqamarinne 20.03.2015.

    Ajme prekrasna muzika na prvome vide-u (čije je to Ryan Farish??) , gdje su upute kako gledati pomrčinu sunca..

Komentiraj...
Vidi sve komentare