To je to što me zanima!

Sve prošlo glatko: Astronauti uklonili pokvareni dio postaje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nakon što su odvojili pokvarenu pumpu, astronauti su stigli obaviti i dio posla koji je zakazan za sljedeću svemirsku šetnju. Na Badnjak će nastaviti s radovima
Vidi originalni članak

Astronauti Rick Mastracchio i Mike Hopkins proveli su pet i pol sati u subotu izvan Međunarodne svemirske postaje i uspješno obavili prvi dio hitnih radova na popravku sustava hlađenja. Njihovu cijelu smjenu u svemiru NASA je uživo prenosila te smo mogli pratiti svaki detalj njihovih radova tijekom prve od tri moguća izlaska u svemir kako bi se taj dio sustava hlađenja ponovno osposobio.

Sustav se prošli tjedan automatski isključio nakon što su detektirane abnormalne temperature. NASA kaže kako je ovaj kvar potencijalno ozbiljan, ali da astronautima nisu ugroženi životi.

Ovo je bila i prva svemirska šetnja od srpnja, kada se kaciga koju je nosio Talijan Luca Parmitano počela puniti vodom, što je moglo dovesti do utapanja. No, tijekom subotnjeg izlaska nisu detektirana curenja vode iz odijela. 

Astronauti su odvojili i uklonili pokvarenu pumpu, veličine hladnjaka. Nisu imali nikakvih poteškoća, a završili su i sat prije očekivanog, a uz odvajanje stare pumpe su obavili dio posla i iz sljedeće šetnje. Ona je zakazana za Badnjak. Zamjenske pumpe inače su smještene na vanjskoj strani postaje.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • snaša s mudima 22.12.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • snaša s mudima 22.12.2013.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • eddy1973 22.12.2013.

    volio bih one sa sarkastičnim komentarima poslati gore u svemir da pokažu da oni mogu bolje....osim što laprdaju nepotkrijepljene gluposti po portalu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare