To je to što me zanima!

"Svemir se širi kao vlak smrti i sada sve brže jurimo nizbrdo"

Studija koja pokazuje kartu svemira kakav je bio prije 11 milijardi godina otkriva i da se svemir širi poput vlaka smrti. Sada smo u fazi gdje se vlak spušta i juri sve brže
Vidi originalni članak

Međunarodni tim astronoma napravio je prvu kartu svemira kakav je bio prije 11 milijardi godina i tako popunili vrijeme između Velikog praska te naglog širenja svemira koje je uslijedilo.

Studija pokazuje kako je svemir oko tri milijarde godina nakon Velikog praska prošao kroz fazu gdje se njegovo širenje usporilo, prije no što je "proradila" tamna energija i udaljila galaksije jedne od drugih. 

Proučavanjem pozadinskog kozmičkog zračenja znanstvenici su dosta toga otkrili o Velikom prasku, a naglo širenje svemira kroz nekoliko milijardi godina može se vidjeti proučavanjem kretanja udaljenih galaksija. 

- Sada tek vidimo svemir prije skoka u rastu - kaže Mat Pieri sa sveučilišta u Portsmouthu. 

Tamna tvar i tamna energija slabo su poznate, no astronomi kažu kako mora postojati sila koja će objasniti brzinu kojom se širi svemir, a zajedno tamna tvar i energija zauzimaju čak 96 posto svemira. Ova studija, piše Reuters, podržava teoriju da je tamna energija nastala na neki način kada se svemir širio time što je gravitacija jačala i usporavala njegovu ekspanziju. 

- Gledamo li na svemir kao na vlak smrti, sada jurimo nizbrdo te ubrzavamo - kaže Pieri. Nova mjerenja pokazuju nam svemir kakav je bio kada se taj "vlak" uspinjao prema vrhu, objašnjava znanstvenik. 

Karta koju su objavili djelo je 63 znanstvenika iz 9 zemalja, koja je nastala proučavanjem svjetla 50.000 udaljenih kvazara. 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • dobajdan11 15.11.2012.

    ne znam koja je trenutna brzina sirenja svemira ali znam da pri svakom ubrzavanju dolazi u jednom trenutku do "pucanja".. probijanje zvucnog zida a vjerovatno ima jos "zidova" koji ce se probiti.. mozda svjetlosni??

  • 14.11.2012.

    nisam razumijo niti slova od ovog članka..

  • DSoldo75 14.11.2012.

    Znači ako sad jedan "znanstvenik" tvrdi da će se ovom brzinom širenja svemir uništiti za 27 milijardi godina mi bi mu trebali dati nobelovu nagradu za znanost jer 27 milijardi godina to niko ne može pobiti? meni se čini da je jedini veliki prasak napravio njihov tata kad ih je pravio.

Komentiraj...
Vidi sve komentare