To je to što me zanima!

Svemirski plastenik: Papire za posao čekao više od tri godine

Tomislav Špehar (30) prije 10 godina vratio se iz Austrije u Brđane. U proizvodnju rajčice krenuo je s entuzijazmom. A onda je upoznao hrvatsku administraciju
Vidi originalni članak

Ljudi su mi pričali da imaju problema s pokretanjem biznisa, govorili da na dozvole čekaju po tri, četiri ili više godina. Nisam im vjerovao jer se to u uređenoj zemlji čeka najviše šest mjeseci, priča Tomislav Špehar.

Odlučio je provjeriti to na svojoj koži. Iz Austrije se, gdje je imao dobar i siguran posao, vratio u Brđane kraj Nove Gradiške. Uz pomoć obitelji krenuo je u proizvodnju.

- Uz stare plastenike krenuo sam sagraditi novi za hidroponsku proizvodnju. Krenuo sam ishoditi razne dozvole i nabavljati opremu, a s obzirom na to da su to velika sredstva, tražio sam kredit.

U bankama su mi prvo rekli može, pa onda ne može, tražili su dvije godine poslovanja - prisjeća se. Nastavio je ulagati vlastiti novac i podnio je zahtjev za sredstva iz IPARD-a. Nakon silnih hodanja i prikupljanja deset podebljih registratora dokumentacije uspio je dobiti 6,5 milijuna kuna kredita na deset godina.

- Tri i pol godine trebalo mi je mukotrpnog rada za potrebne dokumentacije i dozvole, za što sam uložio oko 500.000 kuna. Sve mi se smučilo i nerijetko pomišljam da ovo prodam i vratim se u Austriju - rekao je Tomislav i dodao da ga ljubav prema supruzi Zdravki i njihovih dvoje djece najviše veže za Hrvatsku, iz koje bi, priznaje, rado pobjegao. Plastenik je završio, a rajčica bi na tržište trebala stići krajem travnja. Bude li sve u redu, trebao bi dobiti povrat novca od 55 posto kredita.

Iz ultramodernog plastenika ubrat će 250 tona rajčice

Plastenik ima “svemirsku“ tehnologiju. Uzgoj rajčice bez zemlje se kompjutorski nadzire. Računalo određuje parametre u skladu s vanjskom i unutarnjom klimom, biljke dobivaju optimalne doze hranjiva i vlage, a sve se kontrolira internetom.

Idi na 24sata

Komentari 152

  • zigazigiczigosan 17.02.2014.

    dobro doso u ralje ,neznam zake nisi ulago u austriji ,ovo je pocetak kraja

  • imam svoj komentar 17.02.2014.

    ,..ustraj Tomislave, bez obzira na nezdravu klimu, valjda će jednog dana se nešto promijeniti na bolje!?..

  • ćićko 17.02.2014.

    hidroponski sistem je najbolji za uzgajanje skanka...za ostalo nisam siguran...plastik-fantastik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare