Obavijesti

Tech

Komentari 152

Svemirski plastenik: Papire za posao čekao više od tri godine

Svemirski plastenik: Papire za posao čekao više od tri godine
9

Tomislav Špehar (30) prije 10 godina vratio se iz Austrije u Brđane. U proizvodnju rajčice krenuo je s entuzijazmom. A onda je upoznao hrvatsku administraciju

VIDEO

Ljudi su mi pričali da imaju problema s pokretanjem biznisa, govorili da na dozvole čekaju po tri, četiri ili više godina. Nisam im vjerovao jer se to u uređenoj zemlji čeka najviše šest mjeseci, priča Tomislav Špehar.

Odlučio je provjeriti to na svojoj koži. Iz Austrije se, gdje je imao dobar i siguran posao, vratio u Brđane kraj Nove Gradiške. Uz pomoć obitelji krenuo je u proizvodnju.

- Uz stare plastenike krenuo sam sagraditi novi za hidroponsku proizvodnju. Krenuo sam ishoditi razne dozvole i nabavljati opremu, a s obzirom na to da su to velika sredstva, tražio sam kredit.

U bankama su mi prvo rekli može, pa onda ne može, tražili su dvije godine poslovanja - prisjeća se. Nastavio je ulagati vlastiti novac i podnio je zahtjev za sredstva iz IPARD-a. Nakon silnih hodanja i prikupljanja deset podebljih registratora dokumentacije uspio je dobiti 6,5 milijuna kuna kredita na deset godina.

- Tri i pol godine trebalo mi je mukotrpnog rada za potrebne dokumentacije i dozvole, za što sam uložio oko 500.000 kuna. Sve mi se smučilo i nerijetko pomišljam da ovo prodam i vratim se u Austriju - rekao je Tomislav i dodao da ga ljubav prema supruzi Zdravki i njihovih dvoje djece najviše veže za Hrvatsku, iz koje bi, priznaje, rado pobjegao. Plastenik je završio, a rajčica bi na tržište trebala stići krajem travnja. Bude li sve u redu, trebao bi dobiti povrat novca od 55 posto kredita.

Iz ultramodernog plastenika ubrat će 250 tona rajčice

Plastenik ima “svemirsku“ tehnologiju. Uzgoj rajčice bez zemlje se kompjutorski nadzire. Računalo određuje parametre u skladu s vanjskom i unutarnjom klimom, biljke dobivaju optimalne doze hranjiva i vlage, a sve se kontrolira internetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 152
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin