To je to što me zanima!

Težak posao čeka svemirske rudare: Malo stijena se isplati

Astrofizičar Martin Elvis kaže da bi jako malen broj asteroida u blizini mogao biti pogodan za rudarenje, no s njim se ne slažu u kompaniji Planetary Resources
Vidi originalni članak

Nekoliko kompanija posljednjih je godina objavilo da planiraju krenuti u svemirski rudarski biznis i iskorištavati asteroide, no nova studija pokazuje da stijene u svemiru možda i ne skrivaju prava bogatstva kao što se mislilo.

Astrofizičar Martin Elvis s Harvarda kaže da bi samo 10 asteroida u blizini Zemlje moglo biti pogodno za komercijalno rudarenje. No Eric Anderson, suosnivač tvrtke Planetary Resources za BBC kaže da je taj broj barem 100 puta veći, a da je optimistična procjena i 1000 puta veća.  

Elvis je napravio jednadžbu kako bi izračunali broj asteroida u Sunčevu sustavu koji bi se mogli iskoristiti. Gledao je faktore koji bi neki asteroid učinili isplativim te potom koji udovoljavaju tim kriterijima, no upozorava i kako ovdje ima puno nesigurnosti te da su potrebne temeljitije studije onog što nas okružuje u svemiru. Računao je kako bi se fokusirali na stijene bogate platinom, iridijem, paladijem i drugim elementima koji su rijetki u Zemljinoj kori gdje se rastapaju te su uglavnom koncentrirani u jezgri planeta. No, analiza pokazuje da samo 1 posto asteroida obiluje tim skupim elementima poput platine i paladija. Također, asteroidi vrijedni kopanja bi trebali biti relativno blizu, što dodatno sužava njihov broj. Također, asteroidi manji od 100 metara nisu isplativi jer ne bi mogli izvući dovoljno rude kako bi se pokrili troškovi. No, Elvis ističe i da je vrijednost ruda u njegovoj analizi između 800 milijuna i 8,8 milijardi dolara. 

Anderson dodaje da su protekle tri godine analizirali ove podatke te da je dosad otkriveno tek 1 posto asteroida u Sunčevu sustavu. - Dođemo li na 10 posto, tada će se broj asteroida povećati sa 650.000 na 6,5 milijuna - kaže Andreson. 

Elvis je za BBC dodao da njegova studija ne znači da nema budućnosti za rudarenje asteroida, ali da znači da su prava bogatstva rijetka te uspoređuje asteroide s planinama na Zemlji i kaže da neće svaki skrivati bogatstvo u rudama. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • AntonTrdić 15.01.2014.

    lijepo je vidjeti da se neki projekti pokrecu u svemiru

  • eejjjja 14.01.2014.

    tko zna kaj bude se još u budučnosti tamo otkrilo, možda još neke bolje rude za još kvalitetnije legure....

  • mago civo 14.01.2014.

    Kako raditi da bi nešt zaradili...a koliko bi to rudarenje koštalo...okrenite se vi majčici Zemlji i osigurajte svima posao, hranu i svima život dostojan i dostupan svakom čovjeku, jer svaki čovjek to zaslužuje svojim postojanjem...s Svemir je prevelik i nedostižan za čovjeka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare