Obavijesti

Tech

Komentari 6

Težak posao čeka svemirske rudare: Malo stijena se isplati

Težak posao čeka svemirske rudare: Malo stijena se isplati
1

Astrofizičar Martin Elvis kaže da bi jako malen broj asteroida u blizini mogao biti pogodan za rudarenje, no s njim se ne slažu u kompaniji Planetary Resources

VIDEO

Nekoliko kompanija posljednjih je godina objavilo da planiraju krenuti u svemirski rudarski biznis i iskorištavati asteroide, no nova studija pokazuje da stijene u svemiru možda i ne skrivaju prava bogatstva kao što se mislilo.

Astrofizičar Martin Elvis s Harvarda kaže da bi samo 10 asteroida u blizini Zemlje moglo biti pogodno za komercijalno rudarenje. No Eric Anderson, suosnivač tvrtke Planetary Resources za BBC kaže da je taj broj barem 100 puta veći, a da je optimistična procjena i 1000 puta veća.  

Elvis je napravio jednadžbu kako bi izračunali broj asteroida u Sunčevu sustavu koji bi se mogli iskoristiti. Gledao je faktore koji bi neki asteroid učinili isplativim te potom koji udovoljavaju tim kriterijima, no upozorava i kako ovdje ima puno nesigurnosti te da su potrebne temeljitije studije onog što nas okružuje u svemiru. Računao je kako bi se fokusirali na stijene bogate platinom, iridijem, paladijem i drugim elementima koji su rijetki u Zemljinoj kori gdje se rastapaju te su uglavnom koncentrirani u jezgri planeta. No, analiza pokazuje da samo 1 posto asteroida obiluje tim skupim elementima poput platine i paladija. Također, asteroidi vrijedni kopanja bi trebali biti relativno blizu, što dodatno sužava njihov broj. Također, asteroidi manji od 100 metara nisu isplativi jer ne bi mogli izvući dovoljno rude kako bi se pokrili troškovi. No, Elvis ističe i da je vrijednost ruda u njegovoj analizi između 800 milijuna i 8,8 milijardi dolara. 

Anderson dodaje da su protekle tri godine analizirali ove podatke te da je dosad otkriveno tek 1 posto asteroida u Sunčevu sustavu. - Dođemo li na 10 posto, tada će se broj asteroida povećati sa 650.000 na 6,5 milijuna - kaže Andreson. 

Elvis je za BBC dodao da njegova studija ne znači da nema budućnosti za rudarenje asteroida, ali da znači da su prava bogatstva rijetka te uspoređuje asteroide s planinama na Zemlji i kaže da neće svaki skrivati bogatstvo u rudama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'
LUDI ZA EUROSONGOM

Hrvat u Australiji za 24sata: 'Za nastup Baby Lasagne u Malmöu probudit ćemo se u tri ujutro!'

Jordan, Michael i Hrvat s australskim državljanstvom Antony veliki su fanovi Eurosonga i prate ovo natjecanje već 20-ak godina. Baby Lasagna im je hit, a zbog njegovog nastupa, ali i drugih, ustat će u 3 ujutro!