To je to što me zanima!

Klima već sad trpi zbog skorih izleta turista u daleki svemir

Crni ugljik (čađa), koji će biti emitiran tijekom komercijalnih svemirskih letova tijekom sljedećeg desetljeća, donijet će nove klimatske promjene, tvrde stručnjaci
Vidi originalni članak

Misije tisuću privatnih raketa u sljedećih nekoliko godina mogle bi promijeniti globalnu cirkulaciju atmosfere te distribuciju ozona. Simulacije pokazuju da bi se temperature na polarnim površinama mogle povećati za 1°C, a površina polarnog leda trebala bi se smanjiti za pet-15 posto.

Umjesto mješavine kerozina i tekućeg kisika komercijalne rakete uskoro bi mogle početi rabiti ekonomični hibridni raketni motor, koji funkcionira na sintetičkom ugljikovodiku s dušikovim oksidom.

- Kiše i ostale vremenske nepogode mogu isprati te čestice u blizini površine Zemlje, ali u stratosferi mogu ostati od tri do deset godina - tvrdi atmosferski kemičar Michael Mills.

U sjevernoj hemisferi 80 posto čađe

Čak 600 tona čađe postoji na jednome mjestu u Las Crucesu (u SAD-u), a čak 80% čađe ostaje u sjevernoj hemisferi, i to između 25° i 45° sjeverne geografske širine, pokazalo je američko istraživanje atmosfere. Čađa smanjuje temperaturu za 0,4°C u tropima i suptropima, ali na polovima temperatura raste između 0,2 i 1°C. Problem je vidljiv i u ozonskom omotaču, koji je u zoni tropa i suptropa manji za 1,7%, a u polarnim područjima čak za pet-šest%. 

Prvi privatni svemirski let ubrzao je sazrijevanje industrije te se u sljedeće tri godine očekuje odlazak u svemir dvaput na dan. Veliku pomoć dobili su od američkoga kongresa, koji je u rujnu za razvoj raketa dao 1,6 milijardi dolara.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • cyrax995 30.10.2010.

    A ne mogu napravit to na solarnu energiju -.-

Komentiraj...
Vidi sve komentare