To je to što me zanima!

Svi su jezici nastali evolucijom iz materinjeg afričkog jezika

Razlike u jezicima odražavaju put migracije naroda i očituju se u bogatstvu fonema u abecedi te zemlje, a što je zemlja udaljenija od Afrike to jezik ima manje glasova
Vidi originalni članak

Engleski, mandarinski, hrvatski i svi drugi jezici razvili su se iz "materinjeg jezika" kojim se govorilo u Africi prije nekoliko desetaka tisuća godina, otkrila je studija Sveučilišta Auckland. Nakon analize više od 500 postojećih jezika, znanstvenici su uvjereni da svi potječu iz istovjetnog dijalekta kojim su govorili naši preci u vrijeme Kamenog doba prije otprilike 100 tisuća godina. Migrirali su iz Afrike prije 70-ak tisuća godina odakle su naselili ostale dijelove zemlje.

Voditelj istraživanja dr.Quentin Atkinson analizirao je 504 postojeća jezika, s obzirom na broj fonema kojeg abeceda tog jezika sadrži te ih označio na karti. Primjerice engleski jezik sadrži 46 glasova, neki od jezika južne Amerike sadrže oko 15-ak glasova, dok jezik bušmana sadrži oko 200 glasova. Dr. Atkins je otkrio da broj fonema u jeziku veći čim je zemlja bliža području Subsaharske Afrike. 

Smatra kako razlike u jezicima odražavaju puteve migracije naših predaka, a varijacije u jeziku prenosile su se s koljena na koljeno. Tako je jezik bio stabilniji kod nacija s velikom populacijom jer je više ljudi prenosilo jezik i pamtilo ga. Profesor evolucijske biologije Mark Pagel tvrdi kako se isti efekt može primjetiti i u genetskom kodu ljudi. Tako današnji Afrikanci imaju veće razlike u genetskom kodu pojedinca, nego što imaju Europljani koji su potomci relativno malih skupina koje su napustile Afriku prije 70 tisuća godina.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • ChrisThis 18.04.2011.

    vrlo zanimljiv članak, šteta samo što nije malo duži (detaljniji)

Komentiraj...
Vidi sve komentare