To je to što me zanima!

Svjetlo na kraju tunela je ipak samo vizija u umirućem mozgu

Neki u stanju kliničke smrti vide svjetlo na kraju tunela, anđele ili Boga, međutim dokazano je da su ta iskustva uzrokovana pojačanom aktivnošću mozga
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici otkrili su da mozak, kada mu se prekine dotok kisika, stvara visoku razinu aktivnosti koja najvjerojatnije stvara vizije. Ovo je prva studija koja proučava neurofiziološko stanje umirućeg mozga nakon srčanog udara, piše Daily Mail.

Izvantjelesno iskustvo je ipak fizičke prirode

Na štakorima su izazivali umjetne srčane udare te im zatim mjerili moždanu aktivnost. Istraživanja su pokazala da je uzorak aktivnosti bio kao i kod svjesnih životinja, samo osam puta jači. Otkriće da je mozak vrlo aktivan u sekundi nakon što srce prestane kucati sugerira da je fenomen izvantjelesnog iskustva fizičke, a ne duhovne prirode.

 Neki u stanju kliničke smrti vide svjetlo na kraju tunela, anđele ili ljude koji su preminuli. 

Doktor George Mashour sa sveučilišta Michigan u Ann Arboru izjavio je da nekoliko sekundi prije smrti električni potpis svijesti premašuje razinu onoga u budnom stanju. 

Takvi nalazi dokazuju da je mozak sposoban za dobro organizirane moždane aktivnosti u ranoj fazi kliničke smrti. 

Nije vizija života poslije smrti, već zadnja aktivnost mozga

Prije se smatralo da svaka moždana aktivnost prestaje kada i srce prestane kucati što bi značilo da su vizije koje ima čak petina ljudi koji dožive kliničku smrt stvarno pogled u život poslije smrti. Sada znamo da su vizije samo produkt aktivnosti mozga u stanju prije smrti.

Idi na 24sata

Komentari 113

  • nikky552 18.08.2013.

    ovi znanstvenici pricaju gluposti. tamo gdje znanost prestaje, religija pocinje.

  • LebronPetrovic 17.08.2013.

    Ja vidim mrak već na počeetku tunela !

  • Jyrki23 15.08.2013.

    Neznam da sam imao iskustva sa astralnom projekcijom ili sa kliničkom smrti ali mogu zamisliti samo kakav bi bio osjećaj biti licem u licem sa svojim tjelom,to bi bilo jako neobično iskustvo.A nebi bilo znastvenosti bez ovakvih gluposti,znastvenici postoje da bi izmišljali i faljivali po milijun puta dok nebi otkrili pravu stvar,i svašta će sr...ti samo da imaju nešto za reći,napisati...Ni da se svi znastvenici svijeta stave da me razuvjere oko toga da ne postoji ništa poslje smrti,to bi bilo uzalud,jer ja više vjerujem ljudima koji su to iskusili nego ovim pacijentima koji to istražuju na miševima,pa što oni znaju što miševi vide ili kakva se slika nama stvara za vrijeme kliničke smrti. A to dali postoje bića u drugim planetima mora ih biti.Nemoguće je da je zemlja jedina planeta koja ima života.Mi tek istražujemo mars,pa gdje su drugi planeti samo u našem sunčevom sustavu,a da ne pričam o drugim galaksijama.I vjerujem da nas vanzemaljci posjećuju često,ali mi je drago da nisu pretjerano zainteresirani za naš planet,a sumnjam da bi i bili u kakvom je stanju...Svijelo na kraju tunela postoji,pustite znastvenike ovo jos jedan pokusaj da se pokazu pametnima :-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare