To je to što me zanima!

Pac-Man ruši rekorde već 37 godina, sada stiže u kockarnice

Pac-Man je originalno objavljen u Japanu u svibnju 1980. kao Puck-Man, ali tek je dolaskom u SAD na današnji dan iste godine krenuo njegov eksplozivni put koji traje i danas
Vidi originalni članak

Pac-Man je originalno zamišljen kao igra koja će početkom ‘80-ih godina prošlog stoljeća privući i žene u arkadne salone, no simpatični žuti lik pritom je postao i jedna od najpopularnijih igara u povijesti.

Iako je u Japanu objavljen u svibnju 1980. kao Puck-Man, tek je dolaskom u SAD, na današnji dan, igra eksplodirala pod novim nazivom Pac-Man. Kroz proteklih 37 godina objavili su ga u gomili verzija koje su donijele rekordnih 15,9 milijardi dolara. No, Pac-Man je mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda zaslužio i kao najprepoznatljiviji lik te najuspješnija igra na automatima.

Za japanski Namco dizajnirao ga je Toru Iwatani koji je inspiraciju dobio dok je jeo pizzu, pa tako Pac-Man i izgleda kao da mu nedostaje kriška. Ime je dobio po japanskoj riječi “paku” što znači žvakati, a to je i glavni zadatak žutog lika koji juri mračnim labirintom. Dok jedete razne kuglice i voće love vas četiri duha, Blinky, Pinky, Inky i Clyde, no ono što mnogi ne znaju je da svaki od njih ima različiti karakter,. Najmanje predvidljiv i najveća prijetnja je narančasti Clyde, dok ostalima možete prepoznati uzorak. Da bi odigrali savršenu igru, morate kroz 255 razina pojesti sve točkice, voće i kuglice, ali i duhove što će vam donijeti 3,333.360 bodova. Prvi kojem je to uspjelo bio je Billy Mitchell s Floride koji je rekord postavio 1999. godine. Trebalo mu je šest sati igranja.

Kladit ćemo se na Pac-Mana

Sljedeće godine Pac-Man dolazi u kockarnice i to u verziji u kojoj će se igrači moći kladiti na njega. No ovo neće biti klasični automat. Na multiplayer stroju dva do četiri igrača će se moći kladiti, a pobjednik će na kraju dobiti priliku zavrtiti kolo i osvojiti nagradu. Igra će biti bazirana na Pac-Man Battle Royale, varijanti igre za četiri igrača. 

Godinu nakon izlaska prve igre, stigla je i Ms. Pac-Man, igra u kojoj je glavna junakinja Pac-Manova supruga. Ovime je to postala i prva obitelj iz videoigara, a gospođa Pac-Man prvi glavni ženski lik u igrama.

Uslijedile su razne verzije igre, animirane serije, ali i film iz 2015 godine, a o Pac-Manu su pjevali i pjesme. S godinama se malo mijenjao. Tako je 1990. dobio drugačiji nos, a prije sedam godina su mu mijenjali oči i cipele. Danas ga pak u nekoliko verzija najčešće možemo vidjeti na mobitelima.

Kako bi proslavili Pac-Manov 30. rođendan, Google je omogućio da ga igramo na njihovoj početnoj stranici. Kako se mogao igrati dva dana, procjene su da je igra izazvala 122 milijuna dolara troška u izgubljenoj produktivnosti.     

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Neculai 10.10.2017.

    Pa se sjecam kad sam na Atariju provodio dane i sate.

  • Neculai 10.10.2017.

    U 80tima sam bio lud za ZX Spectrumom.Igre poput Batmana,Conan the Barbarian,Paperboy,Test Drive etc.Dane i noci sam proveo gledajuci raznobojne i hipnotizirajuce crtice ucitavanja na Spectrumu.

  • Neculai 10.10.2017.

    Nisam bio nesto posebno lud za packmanom.Mene su uvijek najvise interesirali RPGovi.Final Fantasy i slicno.Squaresoft.

Komentiraj...
Vidi sve komentare