To je to što me zanima!

Teleskop VLT Survey snimio veličanstven zvjezdani pejzaž

Novi teleskop Europske svemirske organizacije opremljen je s 268 megapikselnom kamerom OmegaCam, dizajniranom za hvatanje bljeđih dijelova nebeskog prostora
Vidi originalni članak

Novi teleskop VLT Survey u pustinji Atacama u Čileu snimio je nevjerojatnu maglicu od oko 300.000 zvijezda koja se vidi bolje nego ikad prije, piše Daily Mail. Nebo iznad Čilea jedno je od najjasnijih na Zemlji i znanstvenici su to u potpunosti iskoristili i snimili spektakularan zvjezdani pejzaž.

Slika prikazuje dio neba poznatiji i kao Messier 17, a nalazi se u zviježđu Strijelca. To je velika regija plina, prašine i vrućih mladih zvijezda u srcu Mliječne staze.

Novi teleskop Europske svemirske organizacije najveći je koji isključivo snima i istražuje u vidljivom nebu. Opremljen je s 268 megapikselnom kamerom OmegaCam, dizajniranom za hvatanje bljeđih dijelova prostora. Nakon snimanja, teleskop vrlo brzo radi izrazito kvalitetne slike. Smješten je u Paranal opservatoriju u pustinji Atacama, uz još četiri moćna teleskopa.

Tijekom narednih pet godina VLT Survey trebao bi provesti dva do tri istraživanja u kojima će se fokusirati na razumijevanje tamne tvari. Tamna tvar je naziv za materiju u svemiru koja ne emitira niti reflektira elektromagnetsko značenje te se ne može vidjeti.

Svake godine OmegaCAM proizvodi oko 30 terabajta podataka za obradu i arhiviranje koji će biti na raspolaganju astronomima širom svijeta.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare