To je to što me zanima!

Terminator od tekućeg metala inspirirao ih za brzi 3D printer

Ime nove fascinantne tehnologije je Carbon 3D, a očekuje se da bi njome u budućnosti mogli stvarati dijelove za automobile, medicinsku opremu, cipele...
Vidi originalni članak

Revolucionarna tehnika 3D printanja koja povezuje svjetlo i kisik predstavljena ja na konferenciji u Vancouveru. Njeno ime je Carbon 3D, a očekuje se da bi njome u budućnost i mogli stvarati dijelove za automobile, medicinsku opremu, cipele...

Tehnologija je inspirirana filmom Terminator 2 u kojem se robot T-1000 uzdiže iz bazena tekućeg metala. U svijet 3D printanja mogla bi unijeti revoluciju.

Glavna mana današnjeg načina 3D printanja je sporost , ali Carbon 3D u tom je pogledu nešto sasvim drugo. Uređaj koji koristi Carbon 3D na prezentaciji je plastičnu loptu uspio proizvesti tj. isprintati za svega 10 minuta.

- Sadašnje 3D printanje zapravo je više 2D printanje. Proces je uz to i vrlo spor , ima gljiva koje rastu brže nego što 3D printer printa dijelove - našalio se profesor Joseph DeSimone, jedan od voditelja istraživanja.

Dodao je i kako su tako nastali objekti često mehanički slabi jer su napravljeni od više slojeva.

DeSimoneova metoda nudi 25 do 100 puta brže printanje i može printati dijelove vrlo velike čvrstoće . Funkcionira izlaganjem smole različitim jačinama svjetla i kisika. Kontrolom razina svjetla, smola se može pretvoriti u vrlo čvrste oblike.

Tvorci Carbon 3D-a nadaju se da će njihova tehnologija zaživjeti u roku od godinu dana.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Palmira 19.03.2015.

    opa, tekući metal , ha?

  • jluci82 18.03.2015.

    Igrat će se ,igrati dok netko ne otkrije kako printati hranu.Onda će nas biti vrlo brzo 20 milijardi,pa ćemo svi lijepo jednog dana u pm.

  • i Vu69 18.03.2015.

    ja bum si odmah isprintal duru i klemma da ih stavim u regal :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare