To je to što me zanima!

Tinejdžer riješio matematički problem star čak 300 godina

Do sada su problem Isaaca Newtona znanstvenici rješavali isključivo uz pomoć moćnih računala, a Shouryya Ray (16) ga je riješio u sklopu školskog projekta
Vidi originalni članak

Šesnaestogodišnji Shouryya Ray, Indijac koji već četiri godine živi u Njemačkoj, prvi je uspio riješiti matematički problem koji je postavio Sir Isaac Newton prije više od 300 godina, piše Daily mail

Shouryya je smislio rješenje dvaju problema iz kretanja čestica koje su fizičari dosad uspijevali riješiti samo uz pomoć vrlo jakih računala. Zahvaljujući njemu znanstvenici će sada sami moći izračunati model bačene lopte i predvidjeti kako će se ona odbijati od zidova i gdje će pasti. 

Tinejdžer tvrdi da je riješio ovaj problem dok je radio na školskom projektu. Kaže da mu je otac usadio glad za matematikom, a naučio ga je rješavati matematičke zadatke kada je imao svega šest godina. Za ovaj uspjeh Ray je dobio znanstvenu nagradu, a njemački mediji su ga nazvali genijalcem. 

Zanimljivo, kada je Ray došao u Njemačku nije znao ni jednu riječ njemačkog jezika, ali su mu vrlo brzo preporučili da preskoči dva razreda. Slijedom toga,  sada polaže završne ispite u srednjoj školi, dvije godine prije svojih vršnjaka.

Idi na 24sata

Komentari 46

  • pješak 29.05.2012.

    A jel će moći taj mali izračunati koje će kuglice u Lotu uletit u onu cijev? To bi bio račun!

  • peroxy 29.05.2012.

    kako znaju da je točno rješio?

  • PRCO 29.05.2012.

    Evo bas takvi trebaju Angeli Merkel.

Komentiraj...
Vidi sve komentare