To je to što me zanima!

Tjedan u Nissanu Qashqaiju: Majstor udobnosti i štedljivosti

Nudi sve što pravi obiteljski automobil mora te je vrlo ekonomičan, atraktivan i upečatljiv. Iako je automobil za ocjenu odličan, najviše nas je oduševio motor
Vidi originalni članak

Pojam osnovni motor u svakom automobilu već na prvu zvuči upozoravajuće. Najčešće takvi motori nemaju dovoljno snage, što za posljedicu donosi loše performanse, manje komfora i veću potrošnju. No za osnovni dizelski motor u Qashqaiju ne vrijedi niti jedan od tih stereotipa.

Iako je čitav automobil za ocjenu odličan, najviše nas je oduševio upravo motor. Provjereni Renaultov 1.5 dCi u ovoj inačici pokazuje se kao idealan motor za Qashqai. Gotovo tonu i pol mase u Nissanu ne predstavlja mu nikakav problem, a ugodno se vozi i potpuno opterećen pri većim brzinama na autocesti. Uz sve to prilično je tih i dosta uglađen. Oduševljava i potrošnjom. Gradski prosjek uz težu nogu na gasu iznosio je 6,3 l/100 km, dok smo kombinirano trošili izvanrednih 5,1 l/100 km, a na otvorenoj cesti pri umjerenim brzinama i 4,3 l/100 km. Iskreno, potrebe za snažnijim agregatom tijekom sedam dana testa jednostavno nismo imali. No Qashqai ima i druge adute osim motora. 

S obzirom na kompaktne dimenzije vrlo je prostran. Udoban je u svim uvjetima, kako na lošim prometnicama tako i na duljim putovanjima autocestom. Tu do izražaja dolazi i zaista dobra zvučna izolacija koja omogućava normalan razgovor i slušanje radija i na maksimalnim brzinama. Stupnjevi prijenosa u mjenjaču su odlično odmjereni, a još bi bolje bilo da je ručica nešto kraćeg hoda. Upravljač je dovoljno izravan i pruža dosta povratnih informacija prilikom agresivnije vožnje, a sasvim zadovoljavajuće se u takvim uvjetima ponaša i ovjes. Poseban poticaj dobrom osjećaju u automobilu daje bogata oprema. Iako se ne radi o top paketu opreme ono što je u testiranom automobilu i više je nego dovoljno za probirljive kupce i zaljubljenike u naprednu tehnologiju. S cijenom od 195.333 kuna testirani Nissan može se bez previše dvojbi proglasiti najboljom kupnjom u klasi kompaktnih SUV-ova s prednjim pogonom, dijelom zbog spomenute bogate opreme, dijelom zbog izvanrednog motora i komfora. Qashqai nudi sve što jedan pravi obiteljski automobil mora i uz to je vrlo ekonomičan, atraktivan i upečatljiv.  

Petar Glebov/Pixsell

Tvornički podaci:

masa: 1481 kg
dimenzije: 438x181x159 cm
obujam:  1460 ccm
snaga:  81 kW/110 KS  
ubrzanje (0-100km/h):  11,3 s
najveća brzina: 185 km/h
potrošnja:  3,8 l /100 km
cijena: 195.333 kn (testni model)   185.500 kn (bez doplata)

Testirani Nissan Qashqai 1.5 dCi Acenta u opremi ima zaslon osjetljiv na dodir, navigaciju, kameru za vožnju unatrag, dvozonsku automatsku klimu, tempomat...

Idi na 24sata

Komentari 37

  • vekizveki 08.06.2015.

    Kaj je s tim japancima? Gdje su im motori? 1.6 VVL ili SR20DETT?

  • bajica1009 08.06.2015.

    Auto je super ali za penzića i za uporabu od sela do sela na otvorenoj cesti i brzinama do 90 km uredu ali na autocesti sigurno da mu nedostaje daha i tu završava sve najbolje.

  • pijevac 08.06.2015.

    motor je sigurno dobar,no za te pare se da kupiti i bolji automobil...

Komentiraj...
Vidi sve komentare