To je to što me zanima!

Tko još treba muškarce? Uzgojio spermu u labosu

Karim Nayernia stvorio je poseban koktel vitamina i kemikalija kojim matične stanice pretvara u spermu. Uskoro ju misli dobivati i iz stanica kože
Vidi originalni članak

Britanski znanstvenici prvi su u laboratoriju uzgojili ljudsku spermu što bi moglo biti rješenje za neplodnost muškaraca, a moglo bi se koristiti i u umjetnoj oplodnji već za pet godina. Otkriće bi putem samo npr. stanica kože tisućama muškaraca omogućilo da postanu biološki roditelj. S druge strane, otkriću se suprostavlja niz etičkih i medicinskih problema. Ovom metodom djeca bi se mogla začeti potpuno umjetno, a još gora je mogućnost da bi mrtvaci mogli postati očevi iz groba.
Rad Sveučilišta u Newcastleu temelji se na matičnim stanicama - 'praznim' stanicama koje se mogu pretvoriti u druge vrste stanica. Biolog Karim Nayernia izumio je koktel kemikalija i vitamina kojim matične stanice pretvara u spermu, piše časopis Stem Cells and Development reports (Matične stanice i razvoj). Pod mikroskopom se vidi da takvi spermiji imaju glavu i rep te plivaju kao normalni spermiji, a Nayernia je uvjeren da će moći i oploditi jajašca. Dodaje kako još mora obaviti nekoliko sigurnosnih provjera, no planira tražiti dozvolu da umjetnom spermom, u svrhu istraživanja, pokuša oploditi jajašca.
U svom dosadašnjem istraživanju služio se matičnim stanicama iz embrija, no nada se da će uspjeh ponoviti i sa stanicama kože s muškarčeve ruke. Te stanice prvo će svojim koktelom vraćati u stanje embrionalnih matičnih stanica, a zatim u spermu.  Isti tim znanstvenika pokušao je i iz ženskih matičnih stanica stvoriti spermu, no nisu uspjeli, što sugerira da će muškarci unatoč svim dosadašnjim znanstvenim postignućima i dalje imati ulogu u prokreaciji. No iz ženskih matičnih stanica, uskoro bi se mogla dobiti jajašca. 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Gatsby 08.07.2009.

    Čovječanstvu prijeti totalna katastrofa, naši potomci će ratovati sa degeneriranim mutantima proizvedenih u labosima i boriti se za opstanak ljudske vrste. Dok sto milijuna djece skapava po dječjim domovima čekajući na posvojenje oni rade na tome da omoguće potomstvo i mrtvima, genetski defektnima i na koncu homoseksualcima. Za 10 godina će početi i ilegalna proizvodnja \"ljudi\" koji će služiti samo za transplantaciju organa.

  • PapaŠtrumpf 08.07.2009.

    Naručite dijete na 060........ Za plave oči pritisnite 1, za zelene oči pritisnite 2, za crne oči pritisnite 3. Za plavu kosu pritisnite 1, za crnu kosu pritisnite 2. Za muški spol pritisnite 1, za ženski spol pritisnite 2 - to su bile sve opcije.

  • ivan74 08.07.2009.

    Cemu poenta sex-a , lubavi kad ubacis kovanicu ispadne djete. Strasno!

Komentiraj...
Vidi sve komentare