To je to što me zanima!

Nije dobro: Sadnja drveća nije dovoljna da spasimo naš svijet

Nova istraživanja pokazuju da jednostavno nema prostora da se prehrani cijeli svijet i da se posadi dovoljno drveća koja će ukloniti CO2 iz atmosfere
Vidi originalni članak

Svake godine u atmosferu izbacimo milijarde tona CO2 i nastavimo li tako, Zemlji bi mogla prijetiti prava katastrofa. Kako bi se borili protiv globalnog zagrijavanja moramo smanjiti emisije CO2 u atmosferu, a jedna od ideja je sadnja drveća. Ona koriste CO2 za rast, a ispuštaju kisik tako da se čini da smo svi na dobitku. 

No, najnovija istraživanja kažu da bi bilo potpuno nerealno posaditi toliko drveća da smanje emisije štetnih plinova kojima bi ostali unutar mjera Pariškog sporazuma, odnosno zadržali rast temperature unutar 2 Celzija, objavio je Institut za klimatska istraživanja u Potsdamu.

Površine koje bi trebali prekriti šumama bile bi tolike da bi eliminirale većinu prirodnih ekosustava ili bi utjecale na proizvodnju hrane. Jednostavnije, na svijetu nema dovoljno prostora da hranimo cijeli planet i posadimo potrebno drveće za uklanjanje CO2. Najodrživija opcija koja uključuje i stabla je smanjenje emisija i poboljšanje sposobnosti biljaka za apsorbiranje CO2. 

I dok se čeka odluka o tome hoće li SAD izaći iz Pariškog sporazuma, Kina je u četvrtak objavila da će se oni držati mjera i pozivaju ostale da to učine. Kina je već uložila milijarde u obnovljive izvore kako bi smanjili zagađenje oko svojih megapolisa poput Pekinga, a i premijer Li Keqiang rekao je kako im je u interesu držati se klimatskog sporazuma, prenosi Yahoo News.

- Jednom kad Kina dostigne određeni stupanj razvoja, mora se prebaciti na održiviji model, što znači da moramo gurati ekološki razvoj - rekao je premijer. 

Idi na 24sata

Komentari 28

  • lovac9 21.07.2017.

    Xzfdsf dsfds dsf

  • 1234567890 08.06.2017.

    "Stručnjaci" su do nedavno tvrdili da na Zemlji komotno može živjeti i 9 milijardi ljudi. Međutim, očito je problem apsolutno neravnomjerne raspodjele dobara gdje 1% stanovništva posjeduje 90% svih dobara. Uostalom, imate i jednostavnu računicu na youtubeu o tome koliko malo zemlje je potrebno za sve ljude. Al široke nam guzice.

  • 08.06.2017.

    Mi? Ma koji to "mi" tako ti Boga... Milijardu ipo Indijaca i isto toliko Kineza su ti koji zagađivaju naš planet. Najlakše nametnuti sankcije malima da bi veliki mogli još više smrada izbaciti.. Uopće me ne briga, vozim auto star preko 30 godina, oldtajmer bez ikakvih katalizatora i boli me neka stvar za zagađenje. Kome smeta nek me povuče za bananka..

Komentiraj...
Vidi sve komentare