To je to što me zanima!

Trend globalnog zagrijavanja nastavio se i u prošloj godini

Prošla godina je bila 34. zaredom da su globalne temperature iznad prosjeka 20. stoljeća, a od 2001. devet godina je među deset najtoplijih u povijesti čovječanstva
Vidi originalni članak

Prošla godina sigurno će naći u analima klimatologije jer je uz 2005. bila uvjerljivo najtoplija od 1880. kada su se počeli prikupljati rezultati o vremenu, pokazalo je istraživanje NASA-e i NOAA-e (Nacionalne uprave za oceane i atmosferu). S temperaturama koje su bile za 0.62°C iznad prosjeka 20. stoljeća nastavio se trend globalnog zagrijavanja koji je rezultirao valovima velikih vrućina u Rusiji, ali i velikim poplavama u Pakistanu, Australiji te Kaliforniji. Nisu zanemarive ni klimatske promjene koje su rezultirale velikih snježnim olujama u SAD-u i Europi.

Bila je to 34. godina zaredom da su globalne temperature iznad prosjeka 20. stoljeća, a od 2001. godine čak devet godina našlo je svoje mjesto među deset najtoplijih godina u povijesti.

Zemlja se konstantno zagrijava, a klimatolozi tvrde da je to zbog ispuštanja stakleničkih plinova poput ugljičnog dioksida u atmosferu. Razina ugljičnog dioksida porasla je oko 40 posto od industrijske revolucije.


Idi na 24sata

Komentari 1

  • legalist 15.01.2011.

    htjeli, ne htjeli dolazi nam kraj... pitanje je samo koliko nam je ostalo vremena....

Komentiraj...
Vidi sve komentare