To je to što me zanima!

Trumpov čovjek vodi NASA-u: Političar koji je negirao klimu

Jim Bridenstine je prvi političar koji će voditi NASA-u, a njegov izbor je pod velikim kritikama i zbog činjenice da nije čovjek iz znanosti. U Senatu su ga potvrdili sa 50 glasova za i 49 protiv
Vidi originalni članak

Jim Bridenstine bivši je mornarički pilot i prvi političar koji će voditi američku svemirsku agenciju. On je bio i izbor Donalda Trumpa, a njega je u četvrtak potvrdio američki Senat sa 50 glasova za i 49 protiv uz veliku zabrinutost demokrata zbog njegovog nedostatka znanstvene i upravljačke stručnosti da vodi NASA-u.

Trump ga je htio još i ranije postaviti na ovu funkciju, nakon što je Charles Bolden dao ostavku, a čak je i među republikancima bilo otpora. Tako je i Marco Rubio prije izbora rekao da svemirsku agenciju mora voditi profesionalac iz struke, no i on je stao uz stranku. 

Bridenstine će agenciju voditi u jednom od prijelomnih trenutaka u istraživanjima svemira. Trumpova želja je vratiti se na Mjesec, a NASA sada radi i na tome da opet sa američkog tla šalje astronaute u svemir, bez čega su ostali nakon gašenja programa shuttle 2011. godine. On je pak bivši pilot koji je u Tulsi vodio muzej zrakoplovstva do odlaska u Kongres 2013. godine. U prilog mu ide što je aktivni zagovornik istraživanja svemira, piše Washington Post.

- James Bridenstine je čovjek bez znanstvene prošlosti koji negira klimu i koji je ignorirao znanost - rekao je senator Brian Schatz i dodao kako i on nema znanstvenu pozadinu, ali se na znanstvenike oslanja i pouzda se u znanstveni konsenzus, a da je konsenzus protiv Bridenstinea. 

On je često bio pod kritikama zbog pogleda na klimatske promjene, pa je tako i prije pet godina rekao da su globalne temperature prestale rasti prije više od 10 godina. Međutim, sada ipak govori kako vjeruje da su ljudi dali svoj doprinos globalnom zatopljenju (iako ne i u kojoj mjeri), prenosi Verge

Idi na 24sata

Komentari 2

  • dopizdilomi 22.04.2018.

    Pa sa malim preinakama mogu iskoristiti najnoviji nevidljivi, "mrežni" avion samo što će s letom iznad 10000, nadam se da se dovod goriva neće smrznuti. Bolje neka ga poklone NASI jer za borbu nije ai CIA je prije nekoliko godina poklonila NASI satelit, pa će kod njih bar biti iskorišteni.

  • Mishokovach 20.04.2018.

    pa istinu je rekao čovjek, temperature ne rastu zadnjih 15 godina iako je udio co2 u atmosferi porastao značajno

Komentiraj...
Vidi sve komentare