To je to što me zanima!

Tuže Google i traže milijarde: Tajno skupljali podatke ljudi

Tužbom se tvrdi da je Google zaobišao postavke privatnosti na Safariju i prikupljao podatke o korisnicima te potom te podatke okupio da bi korisnike stavili u grupe za bolje oglašavanje
Vidi originalni članak

Google je prije šest godina nagodbom pristao platiti 22,5 milijuna dolara zbog praćenja 'kolačića' u pregledniku Safari na iOS uređajima, a sada se zbog iste stvari kompanija opet našla pred tužbom - u Velikoj Britaniji, prenosi Engadget

Tužba u korist 4,4 milijuna ljudi bi Google mogla koštati i 3,2 milijarde funti (26,8 milijardi kuna), a vodi ju Richard Lloyd, bivši direktor britanske udruge za zaštitu potrošača Which?. Tužbom se tvrdi da je Google zaobišao postavke privatnosti na Safariju između kolovoza 2011. i veljače 2012. kako bi ljude podijelio u kategorije za bolje oglašavanje. 

Pred sudom su rekli kako je Google prikupljao podatke o rasi, fizičkom i mentalnom zdravlju, političkoj pripadnosti, seksualnosti, društvenom i financijskom stanju, kupnjama i lokacijama, prenosi Guardian. Navode kako je Google te podatke potom agregirao i stavio korisnike u grupe. 

Google pak tvrdi da nikakve osobne podatke nisu podijelili sa trećom stranom i da se ovim prikupljanjem podataka nitko nije mogao identificirati. Googleov odvjetnik Anthony White rekao je kako je cilj ove tužbe kažnjavanje kompanije, a ne nekakva pravda. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • AlenŽuvić 23.05.2018.

    E moj google jadni li ste imate sve a nemate nista

  • dopizdilomi 23.05.2018.

    Dovoljno je samo pogledati koliko Chrome diže servisa i sve će biti jasno.

  • Živjela cenzura! 22.05.2018.

    Kako su tajno skupljali? Na to se upozorava godinama. Ne samo da nikog nije briga, nego kad su Opera i Mozila odlučili onemogućiti (otežati) Googleu skupljanje podataka, Google je lansirao svoj browser. Da stvar bude apsurdnija, taj browser je unatoč svemu, postao vodeći.

Komentiraj...
Vidi sve komentare