To je to što me zanima!

U čistoj prirodi: Mladi umjetnici inspiraciju potražili u Lovincu

Umjetničku koloniju kod umjetnika Krune Jošta, kojoj je cilj istraživati povezanost čovjeka i prirode, pohađalo je 16 polaznika iz Hrvatske i Njemačke, uz potporu programa Erasmus Plus
Vidi originalni članak

Umjetnici su danas previše vezani uz galerije i sve su podredili uspjehu. Stoga nam boravak u srcu Velebita proširuje kreativne mogućnosti, kaže profesor Stefan Riebel s Likovne akademije u Leipzigu.

On je bio jedan od 16 sudionika likovne kolonije koju je, uz podršku Erasmus programa i Ministarstva kulture, organizirao umjetnik Kruno Jošt. Umjetnička kolonija održala se prošli tjedan u njegovu kampu u Lovincu, a osim likovnošću i drugim umjetničkim formama, polaznici su se bavili i pitanjima samoodrživosti te ekologije.

- Proučavala sam emocije i tražila uzroke zbog kojih se u bezbroj situacija pojavljuje nepotreban strah. Razmišljala sam o životu u urbanim sredinama i u prirodi kad si sam - rekla nam je Laura Martinović iz Zagreba, koja je lani diplomirala na Likovnoj akademiji, Odsjek grafike.

- Posebice mi je interesantno gledati kako se studenti iz Hrvatske i Njemačke snalaze i otkrivaju svoje odnose s okolišem, što će se nesumnjivo odraziti i na njihovim projektima. Kroz te izražaje koji su nekad zajednički očekujemo da će to utjecati na sve društvene slojeve, jer umjetnost je oduvijek bila nositelj identiteta i razvoja društva – pojašnjava svoje utiske Riebel.

Program boravka i gostovanja potpomognut je preko programa Erasmus Plus, odnosno razmjenom mladih koja će završiti jednomjesečnom izložbom svih radova u Gospiću, a u tijeku su pripreme i za zimske programe. Jošt je uvjeren kako čovječanstvo mora shvatiti da priroda nije objekt koji će čovjek pretvarati prema svojim idejama, nego ravnopravan subjekt.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare