To je to što me zanima!

U Dubrovniku predstavili prvog autonomnog robota u svijetu za prikupljanje otpada iz mora

Sustav se koristi bespilotnim letjelicama za nadzor, baznim brodom kao površinskim plovilom te dvama podvodnim autonomnim robotima za lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada
Vidi originalni članak

Autonomni sustav robota za prikupljanje otpada iz mora, prvi u svijetu, preliminarno je testiran u srijedu kod otoka Lokruma, u blizini Dubrovnika, u sklopu projekta Europske unije SeaClear.

Bart de Schutter s Tehničkog sveučilišta u Delftu, u Nizozemskoj, vodećeg partnera projekta, rekao je kako je prednost autonomnog sustava veća vremenska i prostorna operativnost od ronilaca.

PRODUŽENA SEZONA Još nije gotovo: Broj turista u Dubrovniku se ne smanjuje

- Sustav se koristi bespilotnim letjelicama za nadzor, baznim brodom kao površinskim plovilom te dvama podvodnim autonomnim robotima za lociranje, prepoznavanje i prikupljanje otpada. Podvodni roboti povezani su s baznim brodom koji im privezačem šalje energiju, a tako i komuniciraju - objasnio je de Schutter.

Dodao je da se jedan podvodni robot koristi kamerom i sonarom za lociranje i prepoznavanje otpada, a podatke šalje drugom robotu opremljenom hvataljkom, koji prikuplja otpad s morskom dna i odlaže ga u košaricu.

Prorektorica za znanost i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Pećarević ocijenila je da je utjecaj čovjeka na more najviše izražen u malome i zatvorenome Jadranskom moru.

'POLOME' SE JADNI DOK IZGOVORE Ćupfronik je Dubrovnik, Vaa je Hvar, a Drožir Trogir: Izgovaraju li turisti ovako naše gradove?

- Sredozemlje je među najonečišćenijim morima na svijetu, a Jadran je tek mali zaljev. Posebno smo na udaru otpada iz drugih zemalja. Iako mu često tepamo da je kristalno čist, Jadranu je potrebna puno bolja zaštita. Premalo ulažemo u tako važan resurs - rekla je Pećarević.

Voditeljica projekta SeaClear za Sveučilište u Dubrovniku Ivana Palunko istaknula je kako je pandemija koronavirusa odgodila preliminarna testiranja u projektu koji traje već 18 mjeseci.

- Tek danas smo obavili prva zajednička testiranja i prikupili smo dosta informacija za nastavak razvoja algoritama temeljenih na umjetnoj inteligenciji, strojnom učenju i autonomnim robotima - izjavila je Palunko.

Osim Lokruma, projekt će se testirati i u Malostonskom zaljevu te u luci u Hamburgu.

PROMO 24sata najavio novi projekt na NEM Dubrovnik 2021

Projekt autonomnog sustava robota za prikupljanje otpada iz mora dio je 37 milijuna kuna vrijednog projekta Europske unije SeaClear, koji potpuno financirana Europska komisija, a u njemu sudjeluje osam partnera.

U svjetskim oceanima ima više od 60 milijuna tona otpada, od čega je više od 90 posto na morskome dnu.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • PetrKropotkin 18.09.2021.

    Neka se Hadezeovci drže podalje od ove igračke... da ih ne skupi.

  • StjepkoMamic 18.09.2021.

    Mozda Zupan dobije ideju za novu lokaciju smetlista, more, a onda neka ciste roboti

  • Langsam- 16.09.2021.

    Ja sam robote volio jos od djetinjstva tako da me ovo veseli.

Komentiraj...
Vidi sve komentare